"Главу УПЦ МП обиратимуть у два тури"

13 серпня 2014

Сьогодні єпископи Української православної церкви Московського патріархату обирають Предстоятеля. Голосуватимуть таємно й у два тури: спершу з-поміж 74 чинних єпископів оберуть трьох, а відтак — і нового главу церкви.  

Собор єпископів УПЦ МП відбувається на 40-й день по смерті Блаженнішого Митрополита Володимира і проходить у храмі преподобних Феодосія та Антонія Печерських Києво-Печерської лаври. «В церкві не передбачені передвиборчі перегони, презентація програм чи обговорення кандидатур», — повідомив речник УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко. Перед новообраним главою постануть ті випробування, які нині є перед церквою та перед українським народом, наголосив він. «Завдання збереження єдності православної церкви і відновлення єдності всього українського православ’я буде також тим викликом, який стоятиме перед новообраним предстоятелем».

Планується, що Собор закінчиться за один день, а 17 серпня в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбудеться інтронізація новообраного Предстоятеля. На неї запросили гостей з усіх помісних православних церков світу. Невідомо, чи приїде Московський патріарх Кирило, проте, як сказав Георгій Коваленко, делегація РПЦ запрошена, і «вона має визначитися зі своїм складом». Згідно зі статутом, патріарх Московський повинен затвердити вибір єпископату УПЦ МП. За словами речника Церкви, «немає  сумнівів і ми вже маємо підтвердження Московської патріархії, що вибір українського єпископату отримає благословення патріарха Кирила». 

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua