"Глечики до Москви не доїхали"

Олександр ВЕРТІЛЬ
5 червня 2014

Відразу чотирма цінними культурно-історичними експонатами поповнилася експозиція Сумського обласного краєзнавчого музею. Йдеться про ікони Пресвятої Богородиці Володимирської і Василія Великого та два порцелянових глечики початку позаминулого століття, які закладу передала Служба безпеки України. Вони, за висновками судової мистецтвознавчої експертизи, становлять неабияку культурну цінність. А потрапили вони до слобожанського обласного центру завдяки громадянину Росії, який ще торік у квітні намагався вивезти раритети до Москви. Однак на митному посту Хутір-Михайлівський у купе провідника потягу сполученням Кишинів — Москва правоохоронці виявили контрабанду і вилучили її встановленим порядком.

Шанувальник антикваріату пояснив, що ікони і глечики придбав на одному з ринків Києва, а провідника не повідомив, що саме перевозить у пакунку. Тож до справи долучили експертів-мистецтвознавців.

Остаточну крапку в справі поставив Середино-Будський районний суд Сумської області. Згідно з його рішенням, росіянина визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 та  ч. 1 ст. 201 (замах на контрабанду) Кримінального кодексу України. Історичні раритети вилучено в дохід України, а громадянина сусідньої держави ще й оштрафовано на значну суму.                                   

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua