"Годі спрощувати. Завершуймо безвізовий діалог"

Оксана ГОЛОВКО
26 квiтня 2013

ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ

Що робить влада, аби прискорити асоціацію з ЄС

Не вірте тим, хто каже, що діалогу між Україною і Європейським Союзом не існує, або що він відбувається не так, як треба. Таким закликом заступника міністра закордонних справ України — керівника апарату МЗС Андрія Олефірова розпочалося учора його спілкування з учасниками відеоконференції в Будинку уряду, присвяченої питанням євроінтеграції у контексті підготовки до підписання Угоди про асоціацію між нашою державою та ЄС.  Урядовець переконував: усе йде за планом.

І якщо для когось важливою є політична чи економічна складова, то пересічним українським громадянам найбільше болить питання вільного пересування. Що робить уряд для того, щоб отримати безвізовий режим з ЄС якнайшвидше? Досить успішно просунувшись у питанні спрощення візового режиму для окремих категорій громадян, влада обирає шлях не подальшого спрощення, а повного й успішного завершення візового діалогу.

Не менш актуальне й питання поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. На відміну від інших, ця угода передбачатиме вільний рух товарів і послуг, а також робочої сили на найбільший світовий ринок — європейський. Йдеться передовсім і про наближення  стандартів в усіх  галузях української економіки до європейських, що врешті-решт має підвищити  конкурентну спроможність вітчизняних виробників. Хто схоче і зможе залишитися на ринку, той піде вперед.

Звісно, будь-яка справа  не буде успішною, якщо погано роз’яснювати її суть. А  саме в питанні інформування громадськості про переваги євроінтеграції держава дещо запізнилася. Зробити належить так багато, що власними силами не обійтися. Тому з одного боку, вітчизняне Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробляє спеціальну програму, у разі затвердження якої можна сподіватися на кошти держбюджету для інформативно-комунікативних потреб, а з іншого, урядовці рекомендують українцям… частіше заходити на сайт Представництва ЄС у нашій країні. Мовляв, там  можна знайти чимало корисних матеріалів.

Щоправда, значній частині наших співвітчизників для цього потрібно спершу знайти Інтернет. І  саме серед непоінформованих сьогодні  найбільше євроскептиків. 

Представників регіонів, а цього разу із заступником міністра спілкувалися держслужбовці, підприємці та члени громадських організацій Одещини, Львівщини і Харківщини, цікавили також питання прикордонного співробітництва, розбудова пунктів пропуску, ризики втрати українськими підприємцями інших ринків, можливість долучитися до проектів міжнародної технічної допомоги, перспектива отримання біометричних паспортів тощо.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua