"Громади стають самостійнішими"

3 червня 2015

За роки незалежності в Україні роблять не першу спробу провести адміністративно-територіальну реформу. Цього разу за справу взялися завзятіше: 6 областей почали формувати нові територіальні громади. Скажімо, на Дніпропетровщині створять 89, на Житомирщині — 59.

Про це під час брифінгу повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. За його словами, вже пройшли перші сесії обласних рад, які затверджують перспективні плани розвитку територій, напрацьовані в територіальних громадах.

«Здавалося, що західні області України мають бути активнішими в цьому напрямі, — поділився враженнями урядовець. — Але сьогодні основні лідери, які хочуть отримати додаткові повноваження для місцевого самоврядування, — на сході нашої країни».

Зокрема перша сесія, на якій затвердили перспективний план розвитку території, відбулася на Дніпропетровщині. Згідно з ним, у 22 районах області замість 348 громад буде створено 89 нових територіальних об’єднань, які почнуть самостійно управляти своїм життям, зокрема і галузями, пов’язаними з фінансами.

«Ці 89 громад стануть більші, — зауважив урядовець. — Зможуть бути самодостатніми і матимуть бюджет для повноважень, створюватимуть адміністративні центри і надаватимуть послуги на рівні будь-якої європейської країни».

На Житомирщині також почався процес реформування: обласна рада затвердила перспективний план, згідно з яким передбачається створення 59 громад замість колишніх 631. Укрупнюватиметься й Хмельницька область: тут замість 625 громад прогнозують сформувати 54.

«Це розуміння того, що бюджети буде сконцентровано, повноваження будуть вагомішими, місцеві громади матимуть більший вплив на ухвалення значно більшої кількості рішень з організації власного життя», — цитує Геннадія Зубка прес-служба Мінрегіону.

І хоч в авангарді адміністративно-територіальної реформи урядовець назвав східні області, щоб підбадьорити західні й у такий спосіб здолати їхню певну інертність, усе-таки за позитивний приклад наведено Івано-Франківщину, де є пропозиції від місцевого самоврядування щодо змін до Бюджетного кодексу в галузі фінансування державних об’єктів, зокрема доріг.

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua