"Гроші для освітян поза зоною досяжності"

Тетяна МОІСЕЄВА
28 серпня 2013

Один з основних акцентів у підготовці до нового навчального року — розвиток дошкілля. Зокрема на Одещині в жовтні відкриється близько десяти садочків, чимало зусиль докладають і на Львівщині, бо поки що на 100 місць у дитсадках тут припадає 130 дітей. Нині там планують створити 4 тисячі додаткових місць за рахунок нового будівництва і через повернення дитячих садочків, що колись переобладнали під інші цілі. Водночас не вперше спливає ще й така проблема: нові заклади відкриваються, а фінансування немає. Серед позитивів, які є на Львівщині, — відчутний ефект від втілення нової програми розвитку освіти, котра передбачає формат, що мотивує школи, громади та батьків до співпраці, повідомили освітяни під час відеоконференції з заступником міністра освіти і науки Борисом Жебровським, котра пройшла в Будинку уряду.

Ще одним позитивним моментом на Одещині називають медичні огляди школярів. Там вже оглянули 60% дітей, а з третього вересня впровадять новий графік, згідно з яким обстеження пройдуть решта дітей, зокрема й ті, що навчаються в інтернатах. Всіх першачків, а цього року на Одещині їх 24 тисячі, також оглянули медики. Водночас на Львівщині для проведення медоглядів бракує тестів на реакцію Вассермана.

Проте найгострішою проблемою, кажуть освітяни, є фінансування: кошти на спецрахунках є, але взяти їх нині для використання неможливо. Зокрема на Одещині жодної копійки зі спецрахунків жоден навчальний заклад не взяв. Досить важко далася підготовка до нового навчального року з цих причин і на Львівщині, де останнім часом через казначейство вже нарешті починають проходити гроші. Попри складнощі, всі тамтешні школи до першого вересня готові, до 15 вересня—1 жовтня залагодять і питання щодо підготовки до опалювального сезону.

«Нещодавно на селекторній нараді міністр освіти і науки Дмитро Табачник ще раз попросив віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула допомогти вплинути на ситуацію. Мабуть, тут є якісь нюанси, яких ми не можемо знати, але те, що міністр порушує це питання, — правда. Ми розуміємо вашу тривогу, ще подумаємо, в якій формі можемо допомогти», — так прокоментував цю проблему Борис Жебровський.

Окремою проблемою є санітарно-гігієнічні умови. Зокрема на Львівщині до кінця року планують відкрити понад 200 внутрішніх вбиралень, проте для того, щоб вирішити питання остаточно, знову-таки шукають кошти. До кінця року теплі туалети обіцяють зробити й на Одещині, де на сьогодні їх мало, але до початку зими кількість таких вбиралень обіцяють збільшити. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua