"Гроші на харчування учнів 5—11 класів виділили вперше"

Павло КУЩ
13 березня 2014

Дохідна частина кошторису шахтарського краю становить 11 мільярдів 592 мільйони 904 тисячі гривень. У департаменті фінансів Донецької облдержадміністрації зазначають, що головний фінансовий документ сформовано з огляду на реальні показники економічного розвитку регіону, він визначатиметься зростанням фонду оплати праці. У структурі витрат обласний бюджет має чітку соціальну спрямованість, адже 96% становлять витрати соціально-культурного напряму. Значну частину коштів — 58% вирішили спрямувати на охорону здоров’я, 28% дістануться освітянам, на фінансування культури і мистецтва надають 6%.

Бюджет непростий, але достатньо реальний для виконання, вважають чиновники облдержадміністрації. З обласного бюджету фінансують понад 400 закладів соціально-культурної сфери із штатом понад 50 тисяч осіб, а тому обласний бюджет цього року, як і раніше, має соціальну спрямованість. Тобто пріоритетним залишається фінансування соціально-культурної сфери.

Усього закладам освіти Донеччини нададуть 1 мільярд 276 мільйонів гривень. Департамент освіти і науки Донецької ОДА розраховує отримати 1 мільярд 109 мільйонів гривень, тобто на 57 мільйонів більше, ніж торік. Нехай невелике, але збільшення фінансування фахівці пояснюють тим, що протягом цього року передбачено тричі підвищити заробітну плату працівникам, яким вона розраховується на основі єдиної тарифної сітки. У цьому разі йдеться й про освітян.

Одна з особливостей фінансової політики — те, що кошти на будівництво та модернізацію спортивних майданчиків у школах і дитячих садках, для придбання шкільних підручників, а також для забезпечення харчування учнів 5—11 класів передбачено для Донеччини у державному бюджеті. За словами начальника департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Юрія Соловйова, за всі роки незалежності України гроші на організацію харчування учнів 5—11 класів виділяють уперше. «Досі фінансували харчування лише для учнів початкової школи й тих, хто має пільги. Тепер же для цього Донецька область отримає  понад 47 мільйонів гривень», — зазначив він. Окрім того, з обласного бюджету виділять більш як 24 мільйони гривень на розширення мережі дошкільних закладів та приведення до ладу дитячих майданчиків, а майже 27 мільйонів гривень вирішили спрямувати на модернізацію спортивних майданчиків у загальноосвітніх школах.

У фінансовому документі області також передбачено витрати на забезпечення сільських шкіл сучасними технічними засобами навчання, а ще на стипендії обдарованим студентам, які навчаються у місцевих вишах, і допомоги студентам і учням ПТУ — дітям-сиротам, позбавленим батьківської опіки.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua