Кабінет Міністрів розпочав роботу над реалізацією положень Закону «Про очищення влади» (українцям він більш відомий як закон про люстрацію), що днями підписав голова парламенту.

— Протягом усього часу української незалежності питання щодо оновлення влади постійно було на порядку денному, але для його вирішення не вистачало політичної волі, — зауважує Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. — Але нині, у складних умовах, у яких перебуває Україна, ми знайшли в собі сили, щоб ухвалити закон про очищення влади. Адже протягом багатьох років у нас змінювались уряди і президенти, а прошарок корумпованих чиновників і безвідповідальних силовиків залишався: вони, як хамелеони, змінювали політичні кольори та квитки. Тому з ухваленням цього закону ми зможемо змінити ситуацію в країні, відсторонивши від влади тих, хто себе скомпрометував і не здатний працювати в демократичній європейській країні. І це буде той фундамент, на якому можна проводити реформи. Адже одним із головних гальм будь-яких реформ були корумповані чиновники.

Одразу після того, як Президент підпише цей закон, він має запрацювати. В цьому впевнені звичайні українці, які вже втомилися чекати на очищення влади і подекуди беруть цю справу у власні руки. Останнім часом дедалі частіше чуємо, як у різних українських містах та містечках люди проводять «люстрацію смітниками» недолугих чиновників.

Щодо закону про люстрацію варто зауважити, що його автори, громадські активісти, які підтримували ухвалення, повністю контролювали підготовку до підписання.

— Це той закон, втілення якого люди прагнуть і на сході, і на заході країни, — наголошує один з авторів закону Юрій Дерев’янко. — Адже всі хочуть чесної й дієвої влади, яка працюватиме для виборців. Тому цей закон передбачає не лише очищення, а й можливість оновлення влади.

— Український уряд розпочав технічну підготовку до реалізації цього закону. З першого дня набуття ним чинності ми приймемо всі необхідні рішення, щоб його норми втілювались у життя, — додає міністр юстиції Павло Петренко. — Це означає, що конкретні державні службовці, передусім ті, які працюють у центральному апараті уряду (міністри та їхні заступники, керівники органів центральної виконавчої влади) пройшли люстраційну перевірку. За її результатами осіб, які не відповідають вимогам закону, слід звільнити без права обіймати ці посади протягом 5 чи 10 років.

Українці ж сподіваються, що завдяки цьому закону владним структурам вдасться очиститись від баласту працівників, чия діяльність зводилася до створення та реалізації корупційних схем. А також саме очищення влади стане поштовхом до активнішого проведення реформ.

— З першого дня набрання чинності цим законом Мін’юст як орган, що координуватиме процеси люстрації, звернеться до громадських активістів для негайного формування громадської ради, — зауважує Павло Петренко. — Адже саме вона, згідно із законом, буде контролюючим органом з боку суспільства щодо проведення прозорої й повномасштабної люстрації всіх державних службовців, аби жоден державний службовець, який потрапить під норми цього закону, не зміг уникнути відповідальності та залишитись на посаді.

Варто зауважити, що в законі прописано чітку й прозору процедуру проведення люстрації.

— Уряд має затвердити два основні документи, — розповідає очільник Мін’юсту. — Передусім це порядок проведення перевірки, де визначатиметься перелік органів, до яких направлятимуть запит щодо майнового стану державних службовців, можливості їхньої участі у тих чи інших подіях Майдану, щодо їхніх автобіографічних даних на предмет наявності критеріїв безумовного звільнення з посад. Так само уряд затвердить черговість перевірок органів державної влади.

Згідно із законом, першим перевірку пройде Міністерство юстиції й сам міністр.