"Харків відкриває нові обрії"

Світлана ГАЛАУР
23 вересня 2014

Харківська облдержадміністрація та Американська торгова палата в Україні підписали Меморандум про співпрацю. Це відбулося під час проведення Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», який пройшов у Харкові на початку вересня. У цьому місті шостий рік поспіль він став майданчиком для розгляду практичних кроків міжнародної економічної інтеграції.

Регіон стабільності

Коментуючи підписання меморандуму, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута наголосив: «Одразу зрозуміло, з ким ми хочемо співпрацювати, створювати спільні підприємства та просувати наші товари і використовувати потенціал, який є у наших друзів у Харківському регіоні». Нинішній економічний форум має допомогти Харківській області знайти нових партнерів і нових друзів, адже велика кількість підприємств міста була орієнтована на російський ринок збуту. «Наш регіон не зупинять бойові дії. Харківщина завжди була і залишається регіоном успіху, стабільності та перспектив для інвесторів», — підкреслив Ігор Балута.

Ще до підписання меморандуму американські компанії працювали у Харківській області в галузі машинобудування, ІТ-технологіях, газовидобутку, сільському господарстві. «Спільний документ, який підписано, розширює базу нашої співпраці з підприємствами регіону», — зазначив президент Американської торгової палати в Україні Кейсі Бернард.

Американська торгова палата в Україні планує залучити українських учених до розробок у науково-дослідній сфері, ІТ-технологіях та аерокосмічній галузі. А студенти Національного  аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» матимуть змогу отримувати гранти від американської сторони на ведення своїх наукових проектів.

Студенти стажуватимуться в Америці

У день проведення форуму було підписано ще один важливий документ про взаємовигідну співпрацю. Це Меморандум про співробітництво в сфері наукових досліджень та стажування між компанією «Шелл» та Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна. Згідно з цим документом, «Шелл» сприятиме створенню на базі університету нової освітньої програми, випускники якої володітимуть вузькоспеціалізованими міждисциплінарними фундаментальними знаннями з екології, геології та хімії у сфері пошуку, розвідки та видобутку вуглеводнів. Компанія також підтримуватиме наукові дослідження та видавничу діяльність університету за тематикою розвідки і видобутку нетрадиційних вуглеводнів.

За словами глави компанії «Шелл» в Україні Грехема Тайлі, раніше було підписано угоду про розподіл вуглеводнів на Юзівській площі, що розташована в межах Донецької та Харківської областей. За нею американська сторона взяла на себе зобов’язання спонсорувати цільові програмні дослідження в українських університетах і запровадити у себе програми стажування, щоб студенти старших курсів вищих навчальних закладів могли отримувати практичний досвід у сфері розвідки і видобутку природного газу зі сланцевих і ущільнених порід. «Ми раді, що починаємо співпрацю з Харківським національним університетом — провідним українським вишем, серед випускників якого три нобелівські лауреати», — сказав Грехем Тайлі.

Як і в попередні роки, економічний форум зібрав делегатів різноманітних кіл: дипломатичних місій з 12 країн світу, серед яких були надзвичайні і повноважні посли Латвії, Азербайджану, Білорусі, В’єтнаму, Туреччини, а також представники посольств Нідерландів, Швеції, Великобританії, Франції, керівники державних установ, що займаються інноваційною та інвестиційною діяльністю, міжнародних компаній, інвестиційних фондів і фінансово-промислових груп. Це сталося наперекір скептикам, які застерігали, що недоцільно і нераціонально проводити такий форум під час війни, що точиться в сусідніх областях.

Серед ініціатив, спрямованих на більш ефективну роботу підприємців — здешевлення вартості реєстрації бізнесу в Україні та скорочення пакета документів для цього. Попри спад фінансових потоків  з-за кордону — порівняно з минулим роком приплив капіталу в країну впав на чверть — владні інституції не втрачають оптимізму. Україна на світовому ринку по праву може конкурувати в п’яти галузях. Це — сільське господарство, ІТ-технології, машинобудування, авіація і енергетика. Знаково, що всі ці галузі вагомо представлені в економіці області. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua