"Харківщина: для «псевдо» переселенців припинили виплачувати допомогу"

Світлана ГАЛАУР
30 грудня 2014

На Харківщині припинили виплачувати допомогу майже сотні людей, які позиціонують себе як вимушені переселенці, але не проживають там, де зареєструвалися в Харківській області. Про це повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяна Єрміліна. За її словами, той факт, чи проживає людина у вказаному нею будинку, перевіряла спеціальна комісія у складі соціальних працівників, представників служб міграції та зайнятості. «Ми приходили за адресою, яку людина вказувала. Однак бували ситуації, коли господар житла підписував акт, що такий-то тут не проживає. На підставі цього акта виплати переселенцям припинялися», — сказала Тетяна Єрміліна.

До таких заходів представникам влади доводиться вдаватися через те, що з часом у структур, що перевіряють, може виникнути питання: наскільки законно витрачалися кошти на виплату допомог тимчасово переміщеним особам? До того ж працівник соціальної служби може понести відповідальність, якщо допомога виплачувалася псевдопереселенцю. Раніше Харківська обласна держадміністрація вийшла з ініціативою:  спочатку реєструвати переселенців у службі міграції, а потім направляти в соціальні служби для оформлення допомоги. Підставою для виплат міг би бути тимчасовий штамп у паспорті. Лист з цією пропозицією було направлено до Кабінету Міністрів.

Загалом на Харківщині офіційно зареєстровано 150 тисяч вимушених переселенців. З них 22 тисячі сімей звернулося за матеріальною допомогою для покриття житлово-комунальних витрат, а за соціальними виплатами — 6,7 тисячі громадян.

ДОВІДКА «УК»

Вимушеним переселенцям для вирішення питань, пов’язаних з тимчасовим перебуванням, слід звертатися за телефоном Урядової «гарячої лінії» (БЕЗКОШТОВНО ЦІЛОДОБОВО):  0 800 507 309 або до Міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення Антитерористичної операції за телефонами «101», (044) 247-30-02,  (044) 247-32-92.

Адреса штабу: м. Київ, вул. Гончара, 55-а

Інформація про наявність вільних місць для розміщення http://migrants.gov.ua 

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua