"Харківщина пересіву не уникне"

Світлана ГАЛАУР
17 березня 2015

Цієї весни не всі посіви порадували аграріїв Харківщини. В незадовільному стані 16%  озимого клину. Серед основних причин загибелі частини посівів заступник директора департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Володимир Грицаєнко називає незадовільні попередники, зокрема соняшник, і строки посіву.

За його словами, площа слабких та зріджених озимих — 88,9 тисячі гектарів, тож фактично кожен шостий гектар підлягає пересіву. Цього року під ярі в області планували відвести 1 мільйон  91,7 тисячі  гектарів. Це на 146,5 тисячі гектарів менше, ніж торік, але збільшилися посіви озимини.

Чиновник каже, що харківські фермери відмовляються сіяти  цього року  гречку (площі скоротяться на 17%) і просо (на 20%), що не відповідає інтересам зміцнення продбезпеки. Вони надають перевагу культурам зернової групи. Її розширення порівняно з минулим роком прогнозують на 58 тисяч гектарів, або на 5,8%. На 3% збільшаться посіви кормових культур. Фактично на торішньому рівні прогнозують площу картоплі та овочево-баштанних культур. Поменшає посівів соняшнику на

18%, сої — на 11, цукрових буряків — на 23,4. Що стосується соняшнику, то навіть попри скорочення площ, питома вага цієї культури значно перевищує допустимий рівень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua