"Харківщина зібрала музичні обереги"

Світлана ГАЛАУР
12 вересня 2014

З життям і творчістю видатних майстрів музичного мистецтва, чиї імена пов’язані з першою столицею, її гості та містяни можуть ознайомитися в громадській галереї «Обереги музичної Харківщини». Відкрилася вона на базі Будинку культури Харківського університету Повітряних Сил імені І. Кожедуба за підтримки міської влади.

У музеї історії музики, а саме так називають галерею фахівці й прихильники музичного мистецтва, зібрано багату колекцію особистих речей і наукових праць видатних композиторів, диригентів та співаків. Наприклад, серед найцікавіших експонатів є клавіші рояля, на якому грав видатний композитор Петро Чайковський, диригентська паличка диригента, фундатора Харківської консерваторії Іллі Слатіна, особисті речі українського композитора, викладача Київської консерваторії, уродженця Харкова Якова Степового. Також у музеї можна побачити фотографії, одяг музикантів, ноти, музичні інструменти. Словом, тут виставлено усе те, що любили і до чого торкалися руки знаменитих земляків, які створювали світові музичні шедеври.

Як розповів засновник музею музикознавець Юрій Щербінін, він збирав колекцію усе життя. Ідея створити таку експозицію прийшла на початку 90-х років, але тоді влада не підтримала його ініціативу, і тільки зараз давня мрія здійснилася. Експонати музею розповідають про історію харківської музики, починаючи з XVIII століття і по сьогодні. Допомагали створювати галерею родичі музикантів і харківські діячі культури, серед яких — народна артистка України, головний балетмейстер Харківського театру опери та балету імені М. Лисенка Світлана Коливанова.

Коментуючи важливу подію, що сталася в культурному житті міста, заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан зазначила: «Відкриття музею необхідно харків’янам в такий складний для країни час. Той ентузіазм, з яким створювався музей, може вплинути на життя людини. Захищати своє місто, свою країну можна не тільки зі зброєю в руках, а й силою духу. Харків — дивовижне місто, тут відбуваються різнопланові події, і ми з ними справляємося. Ми приймаємо біженців, відправляємо до школи дітей-сиріт і в ці самі дні відкриваємо галерею про видатних музикантів як знак того, що Харків — розумне і толерантне місто. Тут не має статися нічого поганого, і ми повинні докласти для цього всі свої сили», — підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua