"Хартія як орієнтир до заможного життя"

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА
18 травня 2013

СТАНДАРТИ. Відчутною принадою для  вітчизняних міст, містечок, селищ та сіл є континентальні засади управління місцевими справами, регламентовані важливим документом нашої сучасності — Європейською хартією місцевого самоврядування. Про це сьогодні, в черговий День Європи, який широко відзначають у нашій країні, говоритимуть не лише в столиці, а й на велелюдних майданах багатьох українських громад.

Сутність її проста і зрозуміла кожному: у жодній країні світу урядування не здійснюється лише з центру, право громадян на участь в управлінні державними справами — непорушний постулат  демократичного під∂рунтя будь-якої держави, а існування місцевої влади, наділеної реальними функціями та реальними ресурсами, якраз і може забезпечити  ефективне й близьке до громадянина  управління.

Фото УНІАН

Допомога в запровадженні кращого світового досвіду і стандартів демократії — одне з провідних завдань Ради Європи, поважної міжнародної організації, до складу якої входять 47 країн-членів.

Ми маємо багатий досвід співпраці з органами цієї представницької інституції, спрямований на розвиток і підтримку місцевих громад. Так, Центр експертизи РЄ з питань реформи місцевого самоврядування в рамках Плану дій Ради Європи для України започаткував Програму «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні». Фінансується вона за рахунок добровільних внесків урядів Данії, Швейцарії та Шведським агентством міжнародного розвитку з 2010 року.

Головна мета програми — допомогти нашій молодій демократії у створенні сильної й ефективної системи місцевого самоврядування через запровадження інноваційних європейських моделей врядування.

КОМПЕТЕНТНА ДУМКА

Андрій ГУК, 
керівник Програми Ради  Європи
«Посилення  інституційної  спроможності 
органів місцевого  самоврядування в Україні»:

— Упевнений, що механізми, запропоновані Стратегією інновацій і доброго врядування на місцевому рівні, істотно змінять якість місцевого самоврядування в нашій країні, повернуть йому істинну європейську природу.

Маємо велику надію, що вдосконалені стандарти громадської етики допоможуть  громадам посилити боротьбу з корупцією. З їхньою  допомогою значно розшириться коло вітчизняних місцевих рад, які  зможуть запровадити в свою практику моделі поліпшення ефективності управління в окремих сферах надання публічних послуг.

Програма також передбачає проведення конкурсів обміну кращими практиками для виявлення, відзначення та поширення добрих практик місцевого самоврядування і корисних ініціатив. Це важко переоцінити в часи, коли загострюється економічна криза, і досвід тих, хто її успішно долає, стане надбанням для інших.

 Одна з новацій — застосування процесу оцінювання системи місцевих фінансів для визначення проблемних сфер і розробки плану дій щодо їх покращення.

 Учасники нашої програми вчаться підвищувати спроможність спільних дій в рамках асоціації органів місцевого самоврядування та розвивати інституційне лідерство і лідерські спроможності керівників.

Насамкінець завважу, що європейські експерти на постійній основі продовжують сприяти нашій державі в наданні правової допомоги в розбудові спроможності уряду та органів місцевого самоврядування в процесі реформ з децентралізації, передусім довгоочікуваної реформи місцевого самоврядування. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua