"Хасиди відсвяткували Рош-ха-Шана в Умані"

5 вересня 2013

Майже 30 тисяч паломників-хасидів з усього світу прибули до Умані на традиційне святкування нового року за іудейським календарем. Цього року єврейський новий рік Рош-ха-Шана відзначають 4 – 6 вересня.

В Умані похований засновник течії бреславського хасидизму – Рабі Нахман. Він заповів поховати себе в Умані саме тому, що там поховані тисячі євреїв, загиблих в результаті погромів. Перед смертю він пообіцяв своїм послідовникам врятувати від пекла тих, хто буде молитися на його могилі.

Розповідає один з гостей Умані: «Рабі Нахман обрав саме ці 10 псалмів з молитви, тому що вони мали неабиякий вплив на людей. В них йдеться про те, що Бог прощає людям всі їхні гріхи».

Після смерті Рабі Нахмана його могила відразу стала місцем паломництва хасидів, особливо у дні єврейського нового року. У 1920-х роках традиція перервалася, але її відновили у 1980-х.

«Я вже вдруге приїжджаю на Рош-ха-Шану – торік то була незабутня подія, – каже один з прочан.- У мене був прекрасний рік. Я почав ставитися до людей краще, й вони віддячували мені. Гадаю, тому, що я був в Умані».

Єврейський Новий рік- велике свято, коли послідовники Рабі Нахмана не лише моляться, але й співають та танцюють. Вміння насолоджуватися життям – також важлива частина стосунків хасидів із Богом.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua