"Хто має право на безоплатного адвоката"

Ірина ПОЛІЩУК
18 лютого 2015

Нещодавно до «Урядового кур’єра» звернулась читачка із запитанням, чи має право людина, яку затримали за хуліганство, на адвоката державним коштом та чи має значення рівень її доходів.

— Будь-яка людина, затримана за підозрою у вчиненні кримінального або адміністративного правопорушення, має право на безоплатну правову допомогу незалежно від рівня її доходів. Варто зауважити, що хуліганство в Україні це правопорушення, за яке передбачено і кримінальну, і адміністративну відповідальність, — роз’яснює директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський. — Представник правоохоронного органу (міліція, прокуратура), який здійснив затримання, зобов’язаний невідкладно повідомити про це відповідний регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Протягом двох годин з моменту повідомлення про затримання правоохоронець має забезпечити затриманого захисником, який повинен прибути для конфіденційного побачення та участі у необхідних процесуальних діях (допиті та обшуку затриманого, огляду місця скоєння злочину, складенні протоколу про затримання тощо).

У подальшому, якщо затриманий не відмовляється від послуг адвоката та якщо він має право на отримання безоплатної правової допомоги, як це передбачено ст. 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу», адвокат захищатиме цього громадянина на подальших етапах кримінального провадження (досудовому розслідуванні, судовому розгляді, апеляції, касації).

Повідомляти може й сам затриманий, а також його близькі родичі, але Координаційному центру потрібно надати мінімум інформації про особу та обставини її затримання. Для цього існує єдиний номер безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, який працює у цілодобовому режимі.

— У перші години після затримання людина перебуває у вразливому емоційному стані, це може стати причиною психологічного тиску на неї представників правоохоронних органів задля отримання «правильних» свідчень. Не давайте жодних свідчень та не підписуйте жодних документів до приїзду захисника, — наголошує Андрій Вишневський.

Тож, потрапивши в міліцію, не потрібно лякатись. Варто швидко зорієнтуватись і викликати безоплатного захисника, який однією своєю присутністю змусить правоохоронців поводитись більш коректно.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua