"Хто отримає менше?"

Інна КОСЯНЧУК
1 квiтня 2014

У нинішніх умовах жорсткої економії бюджетних коштів паски доведеться затягнути всім. «Дістанеться» й тим, хто планує виходити на пенсію, щоправда, не всім, а тільки тим, хто йде на заслужений відпочинок за спеціальними законами. Верховна Рада, ухваливши 27 березня Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (№4576) внесла зміни до низки законів щодо нарахування пенсій.

Досі пенсію, призначену за спеціальними законами (прокурорам, народним депутатам, суддям, держ?службовцям), нараховували у розмірі 80% від суми місячної заробітної плати (заробітку), з якої сплачувався єдиний соціальний внесок, у той час як для решти громадян, що мають стаж роботи 40 років, цей розмір становить 54%. Із метою встановлення соціальної справедливості ухвалений парламентом 27 березня закон передбачає, зокрема, зменшення розмірів пенсій, призначених за спеціальними законами та встановлення їх на рівні 70% від суми місячної заробітної плати (заробітку), з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зазначається на Урядовому порталі. Реалізація цієї норми стосуватиметься 3328 осіб, що уможливить скорочення видатків державного бюджету України на виплату пенсій до кінця 2014 року на суму близько 10,7 мільйона гривень.

Отже, тим, хто отримує пенсії за спеціальними законами, слід буде готуватися до зменшення пенсійних сум? Однак з’ясувалося, що дію ухваленого закону не поширено на тих, хто вже вийшов на пенсію і кому її призначено за «старим законом».

Як пояснив «Урядовому кур’єру» директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола Шамбір, йдеться не про зниження пенсій, а про порядок нарахування під час призначення пенсій. Фактичного зниження не буде. Тим, кому пенсію призначатимуть, це робитимуть уже за новими нормами. А тих, хто вже пенсію отримує, зміни не стосуються. Нові норми закону діятимуть на постійній основі. На запитання, коли введуть нові норми, Микола Шамбір зазначив, що згідно з ухваленим законом — із 1 травня цього року.

Утім, зауважимо, що зміни торкнуться тільки спеціальних законів. А тих осіб, що йтимуть на заслужений відпочинок за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», жодні зміни не стосуватимуться. Однак не секрет, що багато пенсіонерів отримують скромну пенсію, тож для того, аби мати засоби для більш-менш нормального існування, їм доводиться працювати. Тому громадськість негативно сприйняла намір уряду щодо обмеження на 50% пенсій пенсіонерам, які працюють. І до думки громадськості в уряді дослухалися. Адже така пропозиція стосувалася різних категорій громадян, більшість із яких працює через складний матеріальний стан і низький рівень пенсій. Тож, повідомляє Урядовий портал, Кабінет Міністрів прийняв рішення не запроваджувати обмеження пенсій пенсіонерам, які працюють. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua