Тернопілля знову стало місцем проведення всеукраїнського пленеру. Особливість цієї художньої акції в тому, що одинадцять митців із різних областей з’їхалися, щоб писати ікони. Ініціював і організував перший такий проект під назвою «Вікно у Небо. Зарваниця-2016» заслужений художник України Микола Шевчук.

Останніми роками пан Микола долучився до скликання кількох живописних акцій. У тому ж таки Марійському духовному центрі в Зарваниці, скажімо, торік відбувся перший пленер «Тобі, Богородице!», який  поклав початок сакральній колекції Зарваниці, про яку ще колись мріяв митрополит Андрей Шептицький. Іконописний поставив перед собою завдання — творити образи для церков Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ. Власне, щодо списків ікон, які слід написати, митці радилися зі священнослужителями.

Заслужений художник України Микола Шевчук працює над іконою Зарваницької Божої Матері. Фото надане автором

Підготовка до іконописного пленеру тривала мало не півроку. Бо  образи вирішили писати на липових дошках. Тому треба було подбати про суху липу, дубові шпуги, відтак вистругати, пошліфувати, зробити клеєні щити, покрити паволокою та левкасом. Усім цим зайнявся відомий майстер з Рівненщини Олександр Шевчук. Три тижні художники працювали в Зарваниці над списками ікон, молилися, причащалися.  Серед гурту чоловіків-іконописців була одна жінка. Це Марія Тимчук з міста Теребовля. Вона, звісно, зажадала відтворити ікону Теребовлянської Матері Божої. Священнослужителі попросили написати й образ «З’явлення чудотворної ікони Матері Божої» київському ченцю, який 1240 року врятувався від монгольської навали й опинився на заході, у теперішній Зарваниці. За цю почесну справу взявся тернопільський художник Михайло Дирбавка.

Одначе на пленері писали не лише образи Богородиці. Скажімо, Андрій Федосеєнко з Харкова працював над іконою Андрія Первозванного, а тернополянин Володимир Купецький — Св. Миколая. Наймолодший учасник художнього заходу Володимир Захарчук творив ікону Воскресіння Христового.

Прикметно, що на пленері художники писали не лише ікони. Вони підтримали ініціативу координатора цього проекту заслуженого журналіста України Олега Снітовського про творення образків янголів-охоронців для бійців і капеланів АТО. Такі обереги за розміром як військовий квиток.

Перші три іконки вручили ще під час освячення робіт бійцям «Айдару» — подружжю з позивними «Захар» і «Мама Неля» та матері Віктора Мельника, який зараз служить на буремному сході. Решту образків на передову нашим захисникам доправлять волонтери.