"Іменний годинник Фам Туан Ань"

Олена ОСОБОВА
12 червня 2013

ЗНАННЯ — СИЛА. Восьмикласницю Фам Туан Ань у класі частіше називають Анею. За словами директора Ровеньківської СШ № 6 Вікторії Ларіонової, дівчинка читати вчилася за українською абеткою, адже школа українськомовна. В’єтнамська учениця з першого класу відмінниця.

«Вона дуже розвинена дівчинка. Багато читає, добре малює, хоч спеціально цього не вчиться. І в дитячій спортивній школі займається баскетболом», — розповідає Вікторія Ларіонова.

У конкурсах на краще знання української мови Аня бере участь із 6 класу, поступово поліпшуючи результати. Цього року вона перемогла на міській олімпіаді. Крім того, завоювала ще три бронзові нагороди: за участь в олімпіадах знавців російської та англійської мов, а також із трудового навчання.

Тим часом у родині дівчинки розмовляють тільки в’єтнамською. Свого часу її батьки приїхали працювати в СРСР за контрактом. З 1992 року остаточно осіли в українських Ровеньках. Тут у сім’ї народилися дві доньки. Старша студіює економіку в Ханайському інституті економіки та фінансів (В’єтнам). А молодша розповідь про себе починає з подяки українським... «дідусеві» та «бабусі»: «Мої батьки піклувалися про мене навіть якщо були дуже зайняті, але не менше про мене турбувалися наші сусіди — Галина Олександрівна і Федір Іванович Липки. Певною мірою саме завдяки їм я освоїла українську мову. Таких чуйних людей мало. Тож наша родина дуже вдячна їм за все!»

Іменний годинник в’єтнамській дівчинці Фам Туан Ань вручив голова Луганської обласної ради Валерій Голенко. Фото надане прес-службою Луганської обласної ради

Фам Туан Ань зізнається, що «вивчити українську мову було неважко». Це повідомлення на місцевому сайті новин викликало шквал коментарів. Їх вінчає такий вислів: «Розумниця, нехай наші невігласи мають приклад працелюбності». За свої успіхи у вивченні української мови дівчина отримала іменний годинник.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua