"Ім’ям Валентина Черути назвуть вулицю"

Владислав КИРЕЙ
16 липня 2014

Боєць батальйону «Айдар» із Золотоноші Черкаської області Валентин Черута загинув в останні години перемир’я на Луганщині 30 червня.

Отримавши разом із кількома товаришами завдання охороняти сектор на правому фланзі розташування батальйону, який дислокувався поблизу села Металіст, бійці сумлінно виконували наказ. У разі наступу вони мали попередити своїх, не вступаючи в бій.

Усе було ніби спокійно, але інтуїція підказувала, що вечірня тиша досить оманлива. Отам, за густими кущами, ймовірно затаївся ворог. Вдивлялися бійці в біноклі, намагаючись виявити терористів. Однак, на жаль, виявили їх самих…

Ворожі снаряди раптом засвистіли поблизу, розриваючи тишу. Осколками вразило трьох, зокрема й Валентина. Рана була серйозною, в потилицю, але не смертельною. Товариші намагалися винести поранених з-під обстрілу. Але на заваді їм став снайпер — його підступна куля влучила в ту саму рану від осколка…

— Добивати пораненого — таке звірство можуть вчиняти тільки фашисти, — сказав командир взводу Артем. — Ми помстилися цим нелюдам за смерть товариша — розгромили разом з артилеристами їхню позицію й техніку. Вони заплатили десятками своїх життів за смерть нашого товариша. Щоправда, побратима, на жаль, уже не повернути.

Проводити в останню путь загиблого бійця зійшлося усе місто Золотоноша. Фото з сайту cheruta-procherk.info

Валентину Черуті було 36 років. Народився в Хрущівці Золотоніського району, жив у Золотоноші. На боротьбу з ворогом пішов добровільно й цілком свідомо. Вистояв на революції гідності у столиці, куди вирушив без вагань. Згодом добровольцем пішов захищати Україну у складі батальйону «Айдар». Та мирного неба над головою так і не дочекався.

Проводжати бійця в останню путь зійшлося ледь не все місто. Виступаючи під час прощання із загиблим героєм, яке відбулося на центральній площі Золотоноші, бойові побратими в особі командира батальйону Сергія Мельничука висловлювали співчуття матері, сестрі Ірині, коханій дружині Олені, її дітям Карині та Олексію.

Як розповів голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, нині захищати Україну з Черкащини пішло півтори тисячі вояків. Обласна влада вирішила нагородити Валентина Черуту відзнакою «За заслуги перед Черкащиною» (посмертно). Керівники області запевнили, що невдовзі родина загиблого отримає фінансову допомогу, іменем загиблого героя назвуть вулицю в місті Золотоноша. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua