"Інформаційний простір потребує очищення"

Микола ПЕТРУШЕНКО
21 червня 2014

У коридорах Національної ради з питань телебачення і радіомовлення — стійкий запах кухні. Ні, то не господарі готують собі обіди: тут квартирують добровольці столичного Майдану. Звісно, таке сусідство не сприяє плідній роботі головних мешканців приміщення. А її, через загострення інформаційного нападу на Україну, ой як додалося! Тому голова громадської ради при цьому регуляторному органі Павло Моісеєв ставить перед майданівцями питання про звільнення приміщення. Адже інформаційний двобій не простіший і не менш важливий, ніж збройний захист держави. Він витончений, потребує, крім усього, дотримання норм міжнародного права, збереження свободи слова. І це при тому, що в Європі немає єдиного визначення понять «пропаганда», «заклики до агресії» тощо. Але саме так громадськість розцінювала передачі російського телебачення про події в нашій країні.

— Нині, — повідомив на зустрічі з журналістами голова Національної ради з питань телебачення й радіомовлення Володимир Манжосов, — в Окружному адміністративному суді Києва триває розгляд справи за позовом Національної ради до ТОВ «Торсат». Призначену судом експертизу матеріалів, які ми подали, щодо чотирьох російських каналів, ще не завершено.

12 червня представники російських телеканалів оскаржили в Київському апеляційному адміністративному суді рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення судових слухань у справі про заборону мовлення на території України чотирьох російських телеканалів у зв’язку з призначенням судової експертизи.

Розгляд апеляційної справи призначено на 23 червня

Нині діє заборона суду на ретрансляцію російських мовників «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24» і «НТВ-Мир». Загалом рішення суду провайдери програмної послуги виконують, за винятком Луганської і Донецької областей.

Володимир Манжосов наголосив, що до Національної ради надходить дуже багато скарг і звернень від телеглядачів щодо програмного наповнення інших російських каналів, які поширюють неправдиву і ворожу до нашої країни інформацію.

Зокрема, ознаки порушень зафіксовано в ефірі російського інформаційного каналу «ТВ Центр-International» (TVCI). Повідомлення про ці факти було направлено до Генеральної прокуратури з проханням їх перевірити та вжити заходів. Також здійснюється моніторинг програмного наповнення російської інформаційної програми «Life News», яка не входить до переліку адаптованих програм.

Суспільному телебаченню — зелене світло

Водночас Національна рада розпочала роботу з виконання Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Вже розроблено календарний план заходів і готують порядок формування наглядового органу. Процедура ухвалення такого акта досить тривала. Вона потребує обов’язкового затвердження документа на засіданні Національної ради, громадського обговорення упродовж місяця, а ще місяць може піти на його реєстрацію в Мін’юсті.

Чи не найскладнішим є питання невизначеності чітких критеріїв до кандидатів, котрі можуть бути обрані до складу наглядової ради. Національна рада вважає, що під час вироблення критерію і «громадських фільтрів» у процесі створення ради особливо відповідальними й активними мають бути громадські організації, які висуватимуть своїх представників та обговорюватимуть усі кандидатури. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua