"Іноземне втручання здолає політичний тиск"

30 травня 2014

Ми не повинні заспокоювати себе, що після виборів, які відбулися в Україні і які всі визнали, ситуація одразу стабілізується. Слід продовжувати тиск на Росію, тому що Росія — джерело і підтримка терористичних рухів і груп, які орудують на сході України. Про це заявив в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця в ході спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічусом, який перебував в Україні із дводенним візитом. При цьому важливо, щоб тиск на Москву був єдиним, як з боку України, так і з боку ЄС та США.

«Доки ми не зупинимо підтримку терористичних груп Росією, вони продовжуватимуть діяти, оскільки в Україні ці групи підтримки не мають, — резюмував в. о. керівника зовнішньополітичного відомства. — Якщо вдасться унеможливити зовнішню підтримку, буде набагато простіше навести лад в Україні».

Окрім цього, він розповів, що Верховна Рада ратифікувала Меморандум про співпрацю України з ОБСЄ, який надає дипломатичний імунітет співробітникам цієї місії на території нашої країни. «Терористичні групи, напевно, не будуть питати, є імунітет чи немає у співробітників місії. Але ми зробили все необхідне, щоб цей документ втілився в життя і місія була захищена, працюючи в Україні», — цитує УНІАН слова Андрія Дещиці.

До речі, вітчизняний МЗС отримав оптимістичну інформацію про те, що четверо представників моніторингової місії ОБСЄ, яких захопили агресори в Донецьку, живі. Деталі переговорів Андрій Дещиця не вважав за потрібне оприлюднювати. Лише запевнив представників ЗМІ, що нині тривають переговори щодо їхнього звільнення найближчими днями. До речі, для звільнення полонених створено спеціальний штаб, до якого увійшли представники МВС, СБУ, МЗС, спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

У ході прес-конференції також ішлося про намір України провести консультації з ЄС щодо швидшого підписання Угоди про асоціацію у повному обсязі. За словами Андрія Дещиці, скріпити підписами документ планували 27 червня цього року, в день, коли Угоду про асоціацію з ЄС підписуватимуть Молдова та Грузія. «Петро Порошенко вважає за потрібне підписати цей документ якнайшвидше. Нам потрібно провести консультації з ЄС», — пояснив Андрій Дещиця.

А міністр закордонних справ Литви вважає, що поки що зарано говорити про нормалізацію процесів в Україні, оскільки триває ескалація ситуації в Донецькій і Луганській областях. У цьому розрізі Лінас Лінкявічус сказав: «Ми не тільки маємо продовжувати політику невизнання окупації Криму, а й політичними засобами тиснути на Росію, щоб вона припинила втручання. Якщо Росія не втручатиметься, то Україна зможе сама розв’язати свої проблеми і відновити спокійне життя, тим більше, після успішних президентських виборів».

Також він повідомив, що президент Литви Даля Грібаускайте візьме участь у церемонії інавгурації новообраного глави Української держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua