"Іноземні інвестори цікавляться ПДВ-облігаціями"

Вікторія КОВАЛЬОВА
22 липня 2014

Перший транш цих цінних паперів, які спрямовані на погашення заборгованості з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), випущений Міністерством фінансів України 8 липня. Він становить 3,5 мільярда гривень і був наданий компаніям, які не мають проблем із законом. Другий транш ПДВ-облігацій випустять до кінця липня. Про це заявив голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус.

«Українські облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), емітовані для відшкодування сум ПДВ на суму близько 300–400 мільйонів доларів, готові купувати іноземні інвестори. Попит з їхнього боку більший, ніж у локальних банків», — зазначає керуючий директор групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU, Київ) Костянтин Стеценко.

Цей «липневий» випуск є третім в історії країни випуском ПДВ-ОВДП, якими буде оформлено борг держави з відшкодування ПДВ. За словами Костянтина Стеценка, ПДВ-облігації з’являються у переломні для України моменти. У 2004—2005 роках уряд випустив їх на 1,9 мільярда гривень, у 2010 році їхній обсяг становив 16 мільярдів гривень (за старим курсом — на суму близько 2 мільярдів доларів). Нині держава вкотре планує погасити накопичений борг із ПДВ шляхом випуску цих цінних паперів.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів 18 червня на підставі інформації Міндоходів про результати інвентаризації задекларованого до відшкодування на 1 січня 2014 року, але не відшкодованого ПДВ, встановив граничний обсяг випуску ОВДП для відшкодування сум податку на додану вартість у сумі 7 мільярдів гривень. Згідно з програмою співпраці з МВФ, ПДВ-облігаціями може бути оформлено борг з відшкодування ПДВ на 1 січня 2014 року, а сумарний обсяг їхнього випуску не перевищить 16,7 мільярда гривень.

За словами Костянтина Стеценка, це чергова спроба допомогти підприємствам повернути у бізнес обігові кошти, викуповуючи і продаючи згадані цінні папери, з достатньо прийнятним дисконтом. Банкам цей фінансовий інструмент дає змогу отримати якісніші застави позичальників, порівняно з тими, що у них є на сьогодні, й покращити якість свого кредитного портфеля, а також розширити інструментарій для кредитування шляхом проведення РЕПО-операцій та кредитування під заставу ПДВ-ОВДП. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua