"Інструкціями бездуховність не здолати"

Микола ПЕТРУШЕНКО
17 лютого 2015

Збулося те, чого прагнули не один рік громадські активісти й діячі культури: скасовано Нацкомісію з питань моралі. А як це вплине і чи позначиться взагалі на моральності суспільства?

Скасування аж ніяк не позначиться на нашому житті. А позитив матимемо — не витрачатимуться бюджетні кошти на утримання апарату. Такий висновок зробили на зустрічі з журналістами соціальний психолог Олег Покальчук, письменник Віталій Капранов і філософ Оксана Горкуша. Грунтується він на тому, що Нацкомісія фактично ні на що не впливала. Більше того, експерти вважають, що вона не мала жодного стосунку до моралі.

— Мораль — не статеве питання, до якого часто звертались члени Нацкомісії, — зазначив Віталій Капранов.

Мораль не врегульовується написанням інструкцій чи визначенням певних табу, як це намагались зробити чиновники. А тому експерти вважають, що скасування Нацкомісії відбулося завдяки зміні системи влади. Падіння Нацкомісії — крок до взаєморозуміння між потребами суспільства і державними методами їх задоволення.

Так, моральні норми мають бути, і їх слід дотримуватись. Усе це держава має направляти і контролювати. Коли зайшла про це мова, постало запитання: «Можливо, в Нацкомісії працювали не ті люди, і вони просто не впоралися із завданням?» Експерти єдині в тому, що чинна раніше система влади, образно кажучи, причісувала всіх під один гребінець. Комісія, зазначалось, обслуговувала державний апарат, а голос совісті там був відсутній.

Чи можемо і хочемо ми його чути тепер? Хто має доносити його співгромадянам? Йдеться про моральних авторитетів. Експерти кажуть, що серед сучасників їх, на жаль, бракує на загальнодержавному рівні. Це показали опитування. Зате з антигероями респонденти визначилися: це Віктор Янукович і Віктор Ющенко.

На цьому тлі, вважають експерти, дедалі яскравішими постають громадські авторитети. Вони ведуть за собою, коли виникає потреба в активних діях. Тож життя вкотре показало, що моральність визначається і перевіряється не словами, а ділом. І тут експерти називають бійців АТО, волонтерів.

Водночас простежується ще одна закономірність: суспільство відкидає громадські авторитети, щойно вони починають займатись політикою.

Тим часом люди, які висловлювались за скасування Нацкомісії, впевнені в необхідності регулювання питань моралі. Приміром, Віталій Капранов вважає, що саме громадськість повинна цим опікуватись. Як? За його словами, мають працювати експертні комісії, члени яких за прийняті рішення відповідатимуть власною репутацією.

Ми — на шляху до громадянського суспільства, і нам багато чому потрібно вчитись, зокрема й формувати смаки. І, звичайно, багато чого в цій справі залежить від політиків, високопосадовців. Там, де подвійні стандарти, мораль зводиться нанівець. Як тут, у переддень 201-ї річниці Т. Г. Шевченка, не пригадати його слова:

Доборолась Україна
До самого краю.
Гірше ляха свої діти
Її розпинають.

Так було останні двадцять років. Завдана моральна шкода обернулась економічною і соціальною трагедією. Тому не Нацкомісія нам потрібна, а усвідомлення кожним громадянином, що без високих моральних принципів держави не побудувати. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua