"Українець став призером на чемпіонаті світу з Го"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
2 жовтня 2013

20-річний рівнянин Артем Качановський  здобув «бронзу» на чемпіонаті світу з Го — найдавнішоїВ далекій Японії Артем Качановський з гордістю одягнув  вишиванку. Фото надане автором інтелектуальної гри в світі.

Це найкращий результат серед європейських гравців за останні 22 роки: у чемпіонаті брали участь представники 56 країн з усіх континентів.

Оскільки Го має азійське походження і практикується там уже кілька тисячоліть, найкращі результати традиційно демонструють саме представники цих країн. Ось і цього разу перше та друге місця здобули найсильніші аматори з Кореї та Китаю, які мають досвід виграшів навіть у топ-професіоналів. А третім несподівано для всіх став представник України майстер спорту міжнародного класу Артем Качановський — випускник школи інтелектуальних ігор Рівненського палацу дітей та молоді, нині студент КПІ.

— Досі лише раз за всю багатовікову історію Го європейцю вдалося піднятися на третю сходинку чемпіонату світу — у 1991 році це був гравець із Нідерландів Рональд Шлемпер. Через 22 роки наш Артем повторив його результат. Цей тріумф долає стереотипи про те, що європейці не можуть випередити азіатів у грі Го. Адже в десятку найкращих гравців чемпіонату потрапило четверо європейців, серед яких, окрім українця, словак, серб та росіянин,  — каже керівник школи інтелектуальних ігор Рівненського палацу дітей та молоді Віктор Шевчук. — До речі, випускник нашої  школи Артем Качановський, який займався грою з чотирьох років, двічі був переможцем Європи з Го в дитячому та підлітковому віці. А до шістки кращих спортсменів України з Го входять чотири випускники нашої рівненської школи: окрім Артема, це Андрій Кравець, Богдан Жураковський та Костянтин Лопатюк. А ще для них підростає гідна зміна: вже двічі чемпіони Європи серед дітей Валерій Крушельницький та Юрій Михасюк — обидва учні рівненських шкіл.

Утім, інтелекту забагато не буває. Отож поки держава визначається, чи приймати загальнонаціональну програму «Інтелект нації» та які кошти на неї виділяти, міська програма «Інтелект Рівного» працює на повну потужність. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua