"Інвалідність — не хрест на житті"

Олена ОСОБОВА
21 червня 2013

ФОРУМ

У Луганську люди з обмеженими фізичними можливостями ділилися досвідом перемагати обставини

«Жінка з інвалідністю — міфи і реальність» — так спочатку назвали групу в соціальній мережі, а через півтора року віртуального спілкування вперше активісти зібралися на міжнародний форум. За «круглим столом» обговорити проблеми до Луганська приїхали представниці багатьох регіонів України, Росії, Білорусі та Молдови.

Ще в Інтернеті визначили понад сто тем для обговорення. Однак найпалкішу дискусію викликала проблема внутрішніх сімейних стосунків. 

З одного боку, за спостереженнями настоятеля Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря архімандрита Варфоломія, почастішали випадки, коли чоловіки залишають своїх дружин, які в силу обставин стали інвалідами. Саме в той час, коли жінка найбільше потребує підтримки та допомоги, її зраджують. Зараз у суспільстві в цілому нівелюється й знижується статус такого поняття, як «інститут сім’ї», наголосив він. «Тож необхідно розгорнути потужну виховну роботу в сфері сім’ї та молоді, допомогти, навчити, як діяти в подібній ситуації, переконати, що інвалідність — не вирок», — вважає священик.

З іншого боку, як зазначає голова Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу — Схід» Тетяна Баранцова, проблема нерозуміння в сім’ях, де батьки внаслідок інвалідності дитини не бачать можливостей для її зростання, не підштовхують свою незвичну дитину до навчання. Такі батьки потребують допомоги юристів та психологів для подолання внутрішніх сімейних труднощів.



 

Жінки, прикуті до інвалідних візків, показали, якими яскравими особистостями можна бути за будь-яких обставин. Фото із сайту Луганської обласної ради

Розвінчання поширених у суспільстві хибних уявлень про жінку-інваліда — ця тема й стала головною на луганському форумі. «Непривабливість такої особи, непридатність до шлюбу, невідповідність вимогам для отримання роботи — все це міфи й стереотипи», — заявила Тетяна Баранцова. І навела приклади своїх колег, які успішно стали мамами й виховують дітей. 

«Інвалідність не ставить хрест на житті людини, вона надає нам друге дихання, — підтримала колегу Наталя Крук, успішний київський адвокат. — Треба вчитися перемагати обставини». І це  порада скоріш не подругам за обставинами долі, а  загалом суспільству. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua