"Інвестиційний прогрес очевидний"

27 липня 2013

БІЗНЕС-КЛІМАТ

У першому кварталі в економіку України іноземними компаніями вкладено 1,5 мільярда доларів

Сума інвестицій в 1,5 мільярда доларів США (і це лише за перше півріччя цього року) досить солідна і засвідчує, що українська влада робить правильні кроки у поліпшенні інвестиційного клімату держави. Однак деякі проблеми, що створюють бар’єри для вливання коштів в економіку, ще існують. Саме ці проблемні питання та шляхи їх вирішення було обговорено під час першого установчого засідання Діалогу Україна—ЄС з питань бізнес-клімату.

Українську делегацію очолив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, а європейську — заступник генерального директора Генерального директорату Європейської комісії «Торгівля» Пітер Балаш.

Зокрема, обговорено оподаткування, митну сферу, гармонізацію стандартів. Особливу увагу приділено актуальним питанням, з якими стикаються українські та європейські компанії у ході двостороннього торговельно-економічного співробітництва.

«Ми хочемо відзначити: прогрес у вирішенні проблемних питань, що порушують наші іноземні партнери, очевидний. Ми на постійній основі ведемо діалог, зокрема з представниками Європейської бізнес асоціації, Американської торгової палати. Переконаний, що наш діалог — це реальна можливість шляхом обговорення, оцінок і пропозицій вивести торгово-економічні відносини України та ЄС на більш високий рівень, зробити ринок України більш відкритим для іноземних інвесторів, сприяти розвитку бізнесу та зростанню економіки», — сказав Ігор Прасолов.

У свою чергу, Пітер Балаш зазначив, що існує багато проблемних питань, але деякі з них можна вже зараз вирішувати через активне впровадження нещодавно прийнятих в Україні законодавчих актів: «Саме це допоможе поліпшити показники української економіки».

До речі, днями міністр економічного розвитку і торгівлі повідомив, що Україна приєдналася до консультацій, ініційованих Євросоюзом у рамках СОТ, з питань дії утилізаційного збору на автомобілі в Російській Федерації. «За 5 місяців виробництво автомобілів — легкових, вантажних і автобусів — у нас скоротилося з 61% до 43%. Це, звичайно, пов’язано із введенням у Росії утилізаційного збору. Тому ми як країна, яка дотримується правил СОТ, і при цьому всіма наявними законними засобами захищаємо інтереси наших товаровиробників, звичайно ж, зацікавлені, щоб це питання було якнайшвидше вирішено», — пояснив позицію України Ігор Прасолов. 

Якщо ми чекаємо на інвестиції з ЄС, то на Сході чекають інвестицій з України, зокрема в Іраку. Так, про розвиток економічних відносин з цією країною йшлося під час зустрічі Ігоря Прасолова з міністром торгівлі Республіки Ірак Хайраллахом Хасаном Бабекером.

Він, зокрема, підкреслив, що нині Ірак готовий вкладати значний обсяг коштів у відновлення власної економіки: «З метою відновлення інфраструктури і заводів в Іраку ми будемо покладатися на допомогу дружніх країн, і однією з них є Україна».

Щодо можливості активізації  товарообігу між країнами Хайраллах Хасан Бабекер наголосив на тому, що нині основний обсяг українських товарів надходить на ринок Іраку через посередників і тому доцільно обговорити можливість прямих поставок товарів, а також відкриття філій та представництв українських компаній, перенесення виробничих потужностей до Іраку. При цьому міністр торгівлі цієї держави заявив, що влада Іраку готова надавати пільги та преференції українським промисловим компаніям. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua