"Інвестори зацікавилися українськими бондами"

3 вересня 2014

Уряд України в середині серпня через «Дойче Банк» розмістив облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на суму, еквівалентну 200 мільйонам доларів на 2,5 року під 19% (у гривні). Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив: це означає, що інвестори вірять у те, що в Україні буде стабільність і не буде значних коливань курсу. Це показник позитивний. 

«Дохідності розміщених бондів дещо вищі за дохідність розміщення стандартних дворічних ОВДП (16,75% — 17%), але перебувають на рівні дохідності на купівлю ПДВ-ОВДП, які мають приблизно такий самий термін до погашення облігації (2,2 року). Але ще важливішим є самий факт інтересу нерезидентів до внутрішнього ринку державного боргу України. Залучення іноземних інвесторів дещо розігріє ринок і дасть змогу в майбутньому знизити вартість залучення», — вважає керівник проекту Cbonds.Info Сергій Ляшко.

Зазначений випуск подовжив ринкову криву прибутковості до 2,5 року і встановив новий орієнтир дохідностей на цей термін. На думку старшого фінансового аналітика групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Тараса Котовича, це послужило позитивним сигналом для інвесторів, оскільки зумовило деяке звуження спредів з єврооблігацій і зниження дохідностей. Інтерес до цього випуску ОВДП викликаний порівняно вищою прибутковістю, яка перевищує очікування щодо девальвації гривні і відповідно, навіть з урахуванням девальвації, перевищує доларові дохідності зі значно меншими ризиками. А якщо інвестори очікують зміцнення гривні, то прибутковість інвестиції буде ще більшою. Цілком можливо, що нерезиденти сподівалися на активнішу торгівлю ПДВ-облігаціями, але так і не дочекалися її і надали перевагу звичайним ОВДП. 

Вікторія БОРИСОВА 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua