Інженери NASA, використовуючи систему проектування Autodesk на базі штучного інтелекту, розробили нову концепцію легкого міжпланетного посадкового модуля, який зовні схожий на павука.

Інноваційний дизайн представленого планетохода дозволив досягти значного зниження маси, в порівнянні з попередніми аналогічними апаратами для дослідження інших планет і супутників. Передбачається, що модуль виготовлять з титану та алюмінію, він допоможе вивчати супутники газових гігантів, на яких можуть бути приховані океани з живими організмами.

алюмінієва конструкція має масу менше 80 кг і здатна витримати навантаження від внутрішнього обладнання до 112 кг.

«Космічний павук» складається з трьох частин. Перша – це внутрішня структура з набором інструментів та обладнання для дослідження далеких світів. Другою є секція основного корпусу, яка встановлена на третьому основному елементі – рухомих опорах у вигляді кінцівок комахи. Вся конструкція має 2,5 метра в ширину і один метр у висоту.

Спочатку проектувальники з Autodesk звернулися до експертів з NASA для консультації нової системи, але в процесі роботи агентство зацікавилося проектом, і запропонувало спільно створити більш легку модель апарату для дослідження. За словами розробників, вони змогли домогтися зниження маси планетохода на 35% в порівнянні з існуючими моделями Створена алюмінієва конструкція має масу менше 80 кг і здатна витримати навантаження від внутрішнього обладнання до 112 кг.

Космічне агентство США розглядає можливість відправити павукоподібного планетохода на супутник Сатурна Енцелад. Унікальна конструкція дозволить модулю ефективно пересуватися скелястою поверхнею і пробивати лід для вивчення надр. Інженери кажуть, що зменшення маси дозволить істотно скоротити витрати на майбутні дослідження і встановити більше датчиків для збору наукових даних.

Штучний інтелект допомагає економити не тільки проектувальникам, але і телекомпаніям. Китайське інформаційне агентство Сіньхуа представило нового ведучого новин.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»