Як службові собаки знаходять правопорушника зі зброєю чи наркотиками або тривалий час йдуть слідом? Частину секретів роботи людей неординарної професії розкрили в кінологічному центрі ГУНП України в Черкаській області, де виховують 21 службову собаку.

— Собака відчуває молекули пахучої речовини, — пояснює тонкощі начальник кінологічного центру Максим Козак. — А вже завдання кінолога — навчити розрізняти (залежно від завдання), чи має чотирилапий помічник позначати голосом, поведінкою лише зброю, чи навіть ті предмети, що контактували з нею. А ще кінолог на початку роботи із собакою має визначити, до яких завдань вона більше схильна — розшуку за запаховим слідом чи виявлення вибухівки або наркотиків. Немає рівних чотирилапим сищикам і коли вони беруть слід злочинця. Собака може показати шлях його втечі, загублені речі, а іноді розкриває неочікувані епізоди злочину.

На території кінологічного центру — смуга перешкод. Там під час нашої розмови підтримує форму 8-річна Рада — собака, якого готували шукати вибухові речовини ще під час футбольного чемпіонату Євро-2012. Та на повну свої таланти Рада розкрила під час роботи в зоні АТО, де провела більше 5 місяців. За цей час на її рахунку десятки знайдених боєприпасів.

Максим Козак та собака Ірбіс готові розплутувати найскладніші завдання. Фото автора

— Багато кінологів та службових собак із черкаського центру працювали в зоні ООС, — розповів Максим Олександрович. — Це патрулювання на блокпостах, виявлення вибухових предметів і речовин, пошукова робота. Нині ж на Луганщині й Донеччині вже створюють кінологічні центри, покликані власними силами забезпечувати потребу в чотирилапих помічниках. Переймають найкращий досвід кінологічної роботи, цінні напрацювання черкаських фахівців та їхніх підопічних.

Як розповіли кінологи, участь в операціях на сході — безцінний досвід. Кінолог і собака працюють в екстремальних умовах — у кожного правоохоронця чи військового є зброя, а собака не має на це реагувати. Як і на звуки пострілів чи вибухів. Максим Козак показує одного з найкмітливіших підопічних — бельгійську вівчарку малінуа на кличку Ірбіс. Цей пес двічі був в АТО: на Донеччині, крім іншого, знайшов схованку з 20 кілограмами вибухівки, а на Харківщині — зі зброєю та набоями.

— Чи щось змінилося останніми роками в роботі кінологічного центру? — запитую в Максима Олександровича, який пройшов усі щаблі підготовки та гарту, зокрема працював кінологом у військах ООН під час конфлікту в Косові.

— Забезпечення кінологічних підрозділів останніми роками покращилося. Поліпшилися умови утримання собак, ми перейшли на сухий корм, отримали необхідне екіпірування, дресирувальні костюми. Багато змін відбулося завдяки зусиллям ентузіастів. Тих, кому небайдужа кінологічна служба, в поліції чимало. Тісно співпрацюємо з багатьма службами і з ДСНС, СБУ, фіскальними органами. Тішить, що є позитивні підсумки такої співпраці. Тож сподіваюся, що цей напрям роботи поліції розвиватиметься й надалі.