"Іспанців покликали на Тернопілля"

Микола ШОТ
20 червня 2013

ВІДПОЧИНОК

Західноукраїнська виставка-фестиваль назвала нові маршрути

Прикметник «західноукраїнський» хоч і визначав географічний статус цього туристичного дійства, проте до Тернополя з’їхалися й представники з 14 областей України. Гостями виставки-фестивалю стали також делегації з Польщі, Болгарії, Іспанії й Придністров’я. Найбільшу зацікавленість до заходу виявили поляки, до складу їхньої команди ввійшли аж 15 туроператорів. Віталій Дзюба прибув з іспанського автономного співтовариства Мурсія. Він виходець з Тернопілля, понад 10 років уже живе на південному заході Європи. Тут створив туристичну фірму, прагне, щоб іспанці активно відвідували його рідну землю. На виставці-фестивалі Віталій ознайомлювався з турпропозиціями, провів кілька перемовин з туристичними агенціями щодо налагодження співпраці, мав розмову з міським головою Тернополя.

Західноукраїнську виставку-фестиваль розгорнули у парку ім. Т. Шевченка, поряд з набережною Тернопільського ставу. У цій місцині розмістили різні наметові містечка. Так, райони й міста Тернопільщини, а також турорганізації та фірми нашої держави й зарубіжних країн ознайомлювали з цікавими своїми об’єктами, маршрутами в містечку туристичної привабливості. Себе тут репрезентували й музеї, заповідники, готелі, кемпінги, мотелі, санаторії, профілакторії, бази відпочинку, навчальні заклади, які готують фахівців туристичної галузі.

У рамках виставки-фестивалю провели також семінар, де йшлося про розвиток міжнародного туризму на Тернопіллі, розмаїті презентації, ділові зустрічі. На триденний прес-тур запросили журналістів з різних всеукраїнських і регіональних засобів масової інформації.

Який же відпочинок може бути без забав і сувенірів! Народні та аматорські фольклорні колективи співали, танцювали, веселили, додавали погідного настрою. У містечку ремесел народні умільці проводили майстер-класи. Можна було придбати гончарні, ковальські, вишиті, а також вироби з бісеро- й лозоплетіння, шкіри та інше.

Скажімо, коваль Андрій Бурковський із селища Вишнівець на Тернопіллі виковував підківки, сердечка. Гончар Андрій Волянюк з Острога, що в Рівненській області, привіз вироби з білої глини. Глечики, каструлі, макітри, вареничниці, вази, підвазонники, статуетки і навіть дзвоники, скарбнички, аромалампи. Це, звісно, не повний перелік витворів його рук та колег. Одні вироби розмальовані петриківським розписом, інші оздоблені ще й ліпкою.

Утретє проходив також кулінарний фестиваль «Барвиста кухня», де фірмові страви представляли провідні ресторатори. Цього року організатори туристичного форуму вирішили звернути особливу увагу на традиційну кухню Галичини, Волині та Поділля. Сирники, пампухи, вергуни, медяники та чимало інших ласощів реалізовували за собівартістю, тому біля яток можна було завжди побачити чимало охочих скуштувати національні смаколики. Надія Федорчак і Марія Темчишин з міста Підгайці, крім канапок по-селянськи, вареників із сиром, картоплею та шкварками, подивовували відвідувачів сметаною з хроном. Кажуть, така мастика вже аж надто смакує з пампушками, пирогами, з борщем і навіть з деякими печеними м’ясними виробами.

Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль дала старт сезону активного відпочинку. Чимало цікавих і неординарних заходів та маршрутів чекатимуть на мандрівників на Тернопіллі. Тож пакуйте рюкзаки, валізи та обирайте у цьому краї своє літо!



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua