"Історична пам’ять не може бути короткою"

Оксана ГОЛОВКО
7 травня 2014

Проблема актуальності українсько-турецьких відносин постає завжди в складні для нас часи, оскільки від позиції найбільшого сусіда на півдні залежить успіх утвердження нашої державності. Так було в епоху Богдана Хмельницького, коли Османська імперія першою визнала відроджену українську державу, так було і 9 лютого 1918 року, коли Туреччина була серед тих перших країн світу, що підтримали самостійність Української Народної Республіки. Багато залежить від позиції Туреччини і сьогодні, коли Україна зазнає агресії з боку Росії.

Тож у контексті зазначеної проблеми актуальним став вихід збірника історичних праць різних років, присвяченого розвитку українсько-турецьких відносин відтоді, як наші народи зустрілися на межі двох цивілізацій — християнської й мусульманської. Треба зазначити, що координатор цього проекту Гьокхан Демір, генеральний директор Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» в Києві, зумів залучити до видання збірника чимало відомих фахівців зазначеної проблеми, які запропонували читачам як власні змістовні розвідки, так і твори інших авторитетних авторів.

Зокрема читач може ознайомитися з працями таких відомих учених, як Іван Крип’якевич, Василь Дубровський, Омелян Пріцак, Ярослав Дашкевич, сучасні історики представлені статтями Ярослава Федорука, Юрія Мицика, Андрія Гурбика, Тараса Чухліба, Вячеслава Станіславського, Олександра Галенка та інших.

Актуальність книжки засвідчила і її презентація, що відбулася нещодавно в Києві. Головний редактор Українського культурологічного альманаху «Хроніка-2000» Юрій Буряк розповів про роботу над виданням, а перший посол незалежної України в Туреччині Ігор Турянський, письменник Андрій Курков, академік Микола Жулинський, українські дипломати Юрій Кочубей і Олександр Божко та інші відзначили як своєчасність видання, так і вдалий добір і системність наукових розвідок.

Зокрема наголошували на актуальності видання і в зв’язку зі століттям від початку Першої світової війни, в ході якої уряд Туреччини не тільки підтримав діяльність філії Союзу визволення України в Стамбулі, а й був готовий до спільних збройних дій щодо відродження української державності. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua