ПОДІЯ. У севастопольському Українському культурно-інформаційному центрі відбулася презентація книжки ветерана ВМС України, капітана 1-го рангу запасу Мирослава Мамчака «Чорноморський флот у боротьбі за незалежність України (1917-1921 рр.)». При написанні книжки автор використав велику кількість архівних документів, історичних матеріалів та свідчень багатьох закордонних авторів. У праці аналізуються події на Чорноморському флоті, зокрема боротьба моряків-чорноморців і жителів Севастополя за відродження державного флоту Української Народної Республіки в 1917-1921 рр., які досі не відомі широкому загалу і прикриті суцільним викривленням і фальшем.

Як засвідчив автор книжки, останніми роками в Севастополі за державної підтримки вийшла в світ низка фундаментальних видань, присвячених історичному минулому міста-героя і флоту. Однак, вважає пан Мирослав, в цих книжках не шукайте внеску українців у будівництво, розвиток і оборону міста, цю тему їх автори обережно оминули, наче не в Україні проживають.

Тема, яку взявся дослідити в своїй праці Мирослав Мамчак, надзвичайно актуальна як для Севастополя, так і для українських військових моряків загалом. Національний флот, упевнений автор, без історичного фундаменту, існувати не може.