"Історія Миколаєва стала віртуальною"

Олена ІВАШКО
12 лютого 2015

У центральній міській бібліотеці імені М. Кропивницького відбулася презентація першого віртуального музею міста. Новий інтернет-ресурс — результат зусиль колекціонерів, науковців, бібліотекарів і просто небайдужих до своєї історії громадян. Презентував веб-сайт «Перший віртуальний музей Миколаєва» доглядач музею — письменник, режисер, краєзнавець Юрій Любаров.

За його словами, ідея проекту виникла після того, як він побачив карту визначних місць Миколаєва. «Відмінність цього музею від інших, — зазначив Юрій, — в тому, що, по-перше, це музей не краєзнавчий, не етнографічний. Він показує повсякденне життя Миколаєва — від заснування до наших днів, а також містить унікальні артефакти, пов’язані з історією міста. По-друге, всі речі, експоновані у віртуальному музеї, існують в реальності, але подивитися на них, помацати їх не завжди є змога. Адже багато з цих речей перебуває у колекціонерів або в приватній власності. Тож відтепер їх можна буде побачити в «кімнатах» віртуального музею. І по-третє, музейним майданчиком стало все місто. За принципом: музей як місто, а місто — музей». Стратегічна мета проекту полягає в тому, аби на основі загального минулого й сьогодення об’єднати жителів міста заради спільного майбутнього. У віртуальному музеї представлено всю історію міста через історії його жителів: корабелів і моряків, науковців і адміралів, купців і діячів культури, які присвятили життя Миколаєву. Тут у галереях можна ознайомитися з артефактами, які свідчать про життя й побут городян за 225 років існування міста. Згодом на сайті розмістять також карту пам’яток і пам’ятних місць Миколаєва, історії широковідомих будівель і споруд, електронні версії старих книг, посилання на краєзнавчі сайти, веб-портали.

За задумкою доглядача, музей мав би стати народним. Для цього миколаївцям слід лише пошукати серед старих речей справді цікаві, раритетні, а може, й зовсім звичайні предмети побуту бабусь-дідусів. Ці речі можуть стати справжніми музейними експонатами, що розкажуть, як жили люди до нас. Ідей багато, і всі вони мають реальний шанс реалізуватися.

Начальник управління культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Лілія Заворотня зазначила: «Ідея такого музею просто витала в повітрі. Добре, що знайшлися люди, які її впіймали і втілили в життя. Думаю, що створення такого сайту жодним чином не відволікає людей від відвідування реальних музеїв, а навпаки. Бо ніщо не зможе знищити дух «музейності». А начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Ірина Бондаренко вважає, що такий цікавий інноваційний проект може допомогти консолідувати громадян нашого міста на основі загальної міської історії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua