"ІТ-компанії долучаться до освітнього процесу"

Світлана ГАЛАУР
6 квiтня 2013

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ

На думку Костянтина Грищенка, студенти мають отримувати практичні знання
і досвід  ще до закінчення вишів

Одним із головних питань, які стояли на порядку денному відвідин Харківщини віце-прем’єр-міністром Костянтином Грищенком, значилося вдосконалення підготовки ІТ-спеціалістів та ефективне залучення фахівців цієї галузі до освітнього процесу. На нараді у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, яка пройшла за участі Костянтина Грищенка, голови Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимира Семиноженка, першого заступника міністра освіти і науки Євгена Суліми, голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, представників IT-компаній та освітян, було порушено одну з найзлободенніших проблем: сфера авторського права та захист інтелектуальної власності.

«Не випадково в усьому світі авторське право на програмні розробки захищається на тому ж рівні, що й літературні тексти або наукові відкриття. Велике значення має якість підготовки фахівців, такого навчання студентів, щоб вони залишали ВНЗ вже підготовленими кваліфікованими співробітниками, які можуть одразу приступити до роботи. Ми вперше в Україні проводимо таку нараду, і наше найперше завдання — залучити IT-компанії до освітнього процесу. Студенти повинні отримувати реальні знання і досвід ще до закінчення вишів», — сказав Костянтин Грищенко.

Він, зокрема, підкреслив, що без забезпечення надійного захисту прав інтелектуальної власності наша країна не може сподіватися ані на серйозні іноземні інвестиції в IT-індустрію, ані на формування її позитивного іміджу. Серед першочергових кроків, які слід здійснити на шляху до налагодження результативної міжнародної співпраці в одній з найбільш глобалізованих галузей економіки, має бути усвідомлення нашими громадянами необхідності великої поваги до інтелектуальної власності, і вітчизняні IT-компанії повинні включитися у проведення з цього питання роз’яснювальної кампанії серед людей. «Час хаосу і вседозволеності в цій сфері має минути. Введення правил цивілізованого користування інтелектуальною власністю є не просто частиною наших міжнародних зобов’язань, а й нагальною проблемою власної економіки»,— акцентував Костянтин Грищенко.

Він запропонував представникам вищих навчальних закладів розглянути можливість уведення в навчальні програми спеціального курсу «Регулювання та захист прав інтелектуальної власності в Україні».

Підсумовуючи думки та пропозиції, висловлені на нараді освітянами та топ-менеджерами провідних компаній, віце-прем’єр-міністр наголосив на тому, що ІТ-галузь дуже важлива для розвитку практично всіх галузей економіки. Особливо важливо, на його думку, підтримувати тих програмістів, які справді можуть створювати новий конкурентоздатний продукт. Мотивування людей — це один з найбільших викликів, оскільки не для всіх сама по собі зарплата є мотивацією. «Питання  в тому, які створимо передумови, щоб у нас розвивалась ця галузь загалом і яким чином виходити поступово на створення власного продукту. Він нам потрібен для того, щоб забезпечити всю систему державного управління. В кінцевому рахунку нам потрібен власний продукт, який можна осучаснювати, який не залежатиме від «Microsoft»  чи від будь-кого іншого», — зазначив Костянтин Грищенко.

За його словами, одним з результатів має бути узагальнення конкретних пропозицій, які озвучувались під час наради. Для цього буде створено робочу групу. Також, як пообіцяв урядовець, відпрацьовуватимуться законопроекти та зміни до документації з різних напрямків.    

Після наради  віце-прем’єр-міністр зустрівся  зі студентами та викладачами вищих навчальних закладів ІІІ—IV рівнів акредитації, ознайомився з роботою дитячого лікарсько-оздоровчого центру «Сонячний» і Центральної диспетчерської служби екстреної медичної допомоги, та провів у Харківській облдержадміністрації ще одну нараду щодо перспектив розвитку культурно-гуманітарної сфери області. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua