"Італійці розробили бетон із використанням утилізованих шин "

25 червня 2013

«ЗЕЛЕНИЙ» БЕТОН. Ми часто не помічаємо його, проте він скрізь. На ньому у буквальному сенсі тримаються наші міста, домівки, побут. Бетон цікавить науковців дедалі більше.

В італійському місті Салерно науковці Європейського дослідницького проекту виготовляють бетон за новою технологією. До води та цементу тут додають нетрадиційний заповнювач, – суміш з подріблених зношених шин.

«Бетон – будівельний матеріал, який найбільше використовують у світі. Лише в Європі щороку виготовляють 1 кубометр бетону на мешканця», – пояснив науковець проекту.

«Ми намагаємося зрозуміти, яким чином можна зменшити обсяг промислових волокон, що ми їх додаємо до суміші. Окрім того, наша мета – зробити суміш екологічно дружньою. Усе це, не забуваючи про те, що кінцевий продукт – бетон, має бути якісним та витривалим», – переконаний учасник проекту.

Експериментальні партії бетону, замішаного «за новим рецептом», піддають низці механічних тестів. Бетон перевіряють на витривалість, ламкість та поведінку у екстремальних температурних умовах.

«Проблема утилізованих матеріалів – у їхній структурі. Вони вже віджили своє життя за іншим призначенням, тому їхня структура не слухняна. Коли ми змішуємо їх з цементом, вони нерівномірно розподіляються у речовині. Натомість нові промислові волокна поводяться у суміші передбачувано. Бетон, який ми отримуємо, однорідніший, надійніший та стійкіший. Проте для остаточних висновків нам потрібен час», – пояснив учасник проекту.

Механічні тести відтворюються комп’ютерними моделями, які дозволяють дослідникам побачити, що саме відбувається у бетоні за тих чи інших умов.

«Ми звертаємо увагу на кілька ознак. По-перше, на твердість кожної складової бетону. Окрім того, на структуру, хімічний склад, температуру, вміст води. Нас цікавить, скільки волокон має кожна ділянка бетону. Усі ці дані дозволяють нам зрозуміти загальну поведінку бетону під час механічних випробувань», – пояснив учасник проекту.

Науковці сподіваються, що екологічно дружній бетон незабаром зможуть виготовляти у промислових масштабах. Цей завод, наприклад, може постачати 60 тисяч кубометрів бетону на рік. Керівництво каже, що готове перейти від випробувань до роботи. За однієї умови…

«100% води, яку ми використовуємо у виробництві – утилізована. Ми залюбки використовуватимемо й інші утилізовані матеріали. Проте важливо, щоб їхня якість відповідала міжнародним та національним стандартам», – вважає учасник проекту.

«Екологічно чистий бетон, замішаний за «зеленим» рецептом вже використовують для укріплення історичних пам’яток. Це оптимальне рішення, як для довкілля, так і для виробництва. До того ж, якщо ми зрозуміємо, що якостей такого бетону недостатньо для виконання його функцій, ми зможемо запропонувати новий рецепт, нову формулу», – переконаний учасник проекту.

Якщо утилізовані шини у складі бетону успішно пройдуть випробування, команда дослідників в Італії розпочне тестувати суміші з іншими утилізованими матеріалами. Наступний на черзі – пластмаса.

Copyright © European Commission 2013 / euronews 2013 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua