"Італія зацікавлена інвестувати в енергетику"

Катерина МАЦЕГОРА
8 травня 2015

Без підтримки Італії Україна не зможе досягти того, що зараз їй необхідно, — єдності Європейського Союзу та солідарності. Це дав зрозуміти міністру закордонних справ Італійської Республіки Паоло Джентілоні Сілвері Президент Петро Порошенко.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили процес ратифікації парламентами країн ЄС та імплементації нашою країною Угоди про асоціацію з ЄС. Президент закликав Італію прискорити процес ратифікації документа двома палатами їхнього парламенту й нагадав поважному гостю, що 17 країн уже ратифікували документ. Учора це питання позитивно розглянув й Сенат Франції.

Окрім цього, Президент поінформував Паоло Джентілоні Сілвері, що 12 травня будуть оприлюднені результати роботи оціночної місії з виконання зобов’язань України щодо безвізового режиму з ЄС. Наша країна сподівається отримати позитивні висновки та пропонує визначити конкретну дату запровадження нововведення, встановити, що конкретно слід зробити до цього часу. «Підсумковий документ саміту в Ризі має відповідати новій динаміці відносин між Україною та Європейським Союзом», — заявив Петро Порошенко.

Після того, як глава МЗС Італії висловив підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, її руху в напрямку лібералізації візового режиму з ЄС, Президент нагадав про візит до України 4 березня Прем’єр-міністра Маттео Ренці. Він подякував Італії за її позицію щодо України та повної реалізації мінських домовленостей для врегулювання ситуації на Донбасі.

Уже потім глава держави наголосив, що всі міжнародні спостерігачі підтверджують повне виконання мінських домовленостей з боку України й невиконання з боку бойовиків, яких підтримує Росія.

Він повідомив про намір агресивної сторони провести 9 травня військовий парад із залученням важкої артилерії. А відтак резюмував — подібний захід біля лінії зіткнення є абсолютно не прийнятним.

Коли йшлося про двосторонню співпрацю, Петро Порошенко поінформував про зрушення країни у реформуванні, зокрема у приватизації та боротьбі з корупцією. Він запевнив Паоло Джентілоні Сілвері, що приватизаційні процеси відбуватимуться максимально прозоро та відкрито, а також закликав Італію інвестувати в сектори української економіки, звернувши увагу на енергетику та агробізнес.

Як повідомляє прес-служба Президента, глава МЗС Італії висловив підтримку Україні на її шляху реформ та високо оцінив лідерські досягнення Петра Порошенка, особливо у боротьбі з корупцією.

На його думку, завдяки реформам Україна передусім забезпечить власні інтереси та потреби громадян своєї країни. «Що сильнішою буде Україна, то менше шансів буде у тих, хто намагається її дестабілізувати», — вважає високопосадовець.

А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час зустрічі з Паоло Джентілоні Сілвері говорив про важливість чіткої та однозначної позиції Італії на підтримку України з урахуванням спільної політики ЄС щодо протидії російській агресії. «Українська сторона неухильно дотримується мінських домовленостей і розраховує на підтримку офіційного Рима у продовженні політичного й економічного тиску на Російську Федерацію для того, щоб припинити порушення Москвою базових принципів міжнародного права та взятих на себе зобов’язань», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Він також обговорив із керівником італійського зовнішньополітичного відомства перспективи залучення інвестицій. Стало зрозумілим, що обидві країни зацікавлені у реалізації інвестиційних проектів в управлінні і модернізації енергетичної інфраструктури України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua