"«Івана Силу» побачить уся країна"

2 листопада 2013

В обласному центрі прем’єрний показ стрічки вітчизняних кінематографістів про українського силача із Закарпаття Івана Фірцака відбувся в кінотеатрі «Планета кіно». Під час прес-конференції один з продюсерів фільму, Андрій Суярко (до речі, сумчанин), докладно розповів про історію його створення, зокрема про те, що знімальна група працювала в Чернівцях, Кам’янці-Подільському, Києві та на малій батьківщині  богатиря — в селі Білки.

Визнаний у 1928 році найсильнішою людиною планети, Іван Фірцак став уособленням несхитності, мужності, самовідданості, любові до рідного краю.

Нова стрічка українських кінематографістів викликала неабиякий інтерес як серед дорослих, так і в молодшого покоління. На прем’єрний показ організатори запросили сумських школярів та кадетів безкоштовно. Як повідомив Андрій Суярко, нині закінчуються перемовини про показ «Івана Сили» у низці країн світу, зокрема в США та Китаї.

ДОНЕЧЧИНА. Юний донеччанин після перегляду кінострічки поділився своїми емоціями: «Кіно — клас! А найбільше сподобалося те, як він підкови гнув!..»

Прем’єра першого вітчизняного художнього фільму для дітей та юнацтва «Іван Сила», яка відбулася в Донецьку в кінотеатрі ім. Шевченка, зібрала чимало глядачів. Особливого колориту кінострічці додавало й те, що роль українського циркового силача Івана Фірцака, якого у 1928 році визнали найсильнішою людиною планети, виконав уродженець Донеччини, чемпіон України з пауерліфтингу, автор довжелезної низки силових рекордів Дмитро Халаджі.

Режисер Віктор Андрієнко, розповідаючи про роботу над фільмом, зізнався: його вразила не тільки неабияка сила Дмитра, а й зовнішня схожість із прототипом головного героя стрічки. Силові вправи, які колись демонстрував Іван Фірцак, актор-богатир без будь-якого монтажу чи дублерів виконував самотужки і точнісінько так, як і його попередник.

До речі, вочевидь побачити унікальні виступи Дмитра Халаджі донеччани та гості міста зможуть у Донецькому цирку, куди повертається його колишній працівник. За попередньою інформацією, свою нову програму Дмитро презентуватиме у лютому наступного року.    

Олександр ВЕРТІЛЬ, Павло КУЩ, «Урядовий кур’єр»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua