"Із газом заживуть по-новому"

Василь БЕДЗІР
28 серпня 2013

Село Нижня Апша, в якому компактно проживають румуни, закарпатці інколи називають румунською Рубльовкою. Будинки тут нічим не гірші від помешкань олігархів славнозвісних московських околиць, деякі навіть багатші й ошатніші.

Жителям цього села на Тячівщині з 10-тисячним населенням досі бракувало одного з благ цивілізації — блакитного палива. Доводилося кочегарити старим дідівським способом. Обігрівати ж будинки, в яких у середньому по 40 (!) кімнат, було заняттям не з легких і, так би мовити, не дуже приємних.

Стрічку на газорозподільнику перерізають (зліва направо) голова Тячівської райдержадміністрації Іван Бринзяник, заступник Нижньоапшанського сільського голови Юрій Пашку та голова районної ради Михайло Данилюк. Фото Любові НЕМЕШ

Довгоочікувані миттєвості таки настали. Для виконання обіцянок ще попередньої влади довелося оновлювати навіть документацію, оскільки проект було розроблено  у 2004 році.

— На шляху до блакитної мрії передусім слід було знайти кошти,— розповів депутат Закарпатської обласної ради, радник голови облдержадміністрації Михайло Цірик. — Група депутатів звернулася до Президента України Віктора Януковича, і він видав відповідне доручення. Після його виконання газ у Нижній Апші запалено.

Прокладання траси здійснено у надзвичайно складних технічних умовах через гірські масиви. Роботи було виконано у надзвичайно стислий термін, усього за 5 місяців. Нині триває монтаж частини розподільчих газоводів і внутрішніх мереж житлових будинків. До школи, дитсадка, церкви та молитовного будинку газ підведуть безплатно.

Урочисто запалили факел і перерізали символічну стрічку на газорозподільному пункті голова райдержадміністрації Іван Бринзяник, голова районної ради Михайло Данилюк, заступник Нижньоапшанського сільського голови Юрій Пашку. Для підтвердження того, що газ надійшов у домівки людей, присутні навідалися до помешкання головного лікаря сільської лікарні Василя Марини. Раділа вся сім’я, адже відтепер не треба буде хвилюватися через заготівлю дров, закупівлю вугілля.

Голова ж райдержадміністрації Іван Бринзяник повідомив: невдовзі буде газифіковано всі населені пункти у солотвинському напрямку. Програми газифікації сіл Топчино і Глибокий Потік, селища Солотвино вже розробляють.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua