"Із кладовища не повернулися…"

Павло КУЩ
16 жовтня 2014

Міська рада Маріуполя оголосила 15 жовтня днем жалоби, адже напередодні під час обстрілу бойовиками «ДНР» селища Сартана загинули 7 мирних жителів, а 18 зазнали поранень. Велика кількість потерпілих пояснюється тим, що снаряди «Градів» влучили у скупчення людей, які саме поверталися з похорону.

«Ми продовжуємо не жити, а існувати, немов у паралельному світі, — каже жителька приморського міста Наталя Володимирівна. — Виявляється, триває перемир’я, є домовленості про припинення вогню, відведення військ, але маріупольців, на жаль, це не стосується. Над нами ширяють російські безпілотники, бойовики обстрілюють українські блокпости на околицях, прикордонні наряди на суші й катери в морі, дедалі частіше снаряди влучають у житлові квартали».

Північну околицю Сартани — передмістя Маріуполя обстріляли посеред білого дня. Як розповідають місцеві жителі, вогонь вели з боку села Комінтернове Новоазовського району, де продовжують зміцнювати позиції бойовики «ДНР». Так само вони «привітали» з Покровою і бійців на блокпосту в селищі Талаківка. За інформацією з тутешнього штабу АТО, потерпілих серед військових немає, а ось для певної кількості жителів Сартани, які проводжали в останню путь покійника, ця дорога також стала останньою.

«Усе відбулося дуже швидко, навіть миттєво, — згадує один з очевидців. — Вибухи, дим, курява, крики наляканих людей та поранених… Це був жах! Усі, хто залишилися живими, вважають, що їм дуже пощастило. І, мабуть, не всі з них тепер наважаться піти на похорони потерпілих на тому фатальному похороні…»

На місце трагедії оперативно прибули правоохоронці, медики, рятувальники, психологи, а також представники місцевої влади та місії ОБСЄ, які мали змогу зафіксувати результат дотримання умов про припинення вогню з боку бойовиків. На ранок оголошеного у місті дня жалоби в лікарнях перебували 18 поранених, 5 із яких — у важкому і дуже важкому стані. А над?вечір на площі Свободи запланували провести мітинг-реквієм пам’яті загиблих мирних жителів Сартани під час так званого перемир’я. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua