"Із коміком укол не страшний"

Владислав КИРЕЙ
30 травня 2013

ІНІЦІАТИВА

Черкаси незабаром матимуть свою школу для клоунів, які працюватимуть у дитячих лікарнях

Усім добре відомий вислів «Сміх продовжує життя». Навіть наука така є —гелотологія, яка й вивчає вплив сміху на людський організм. Її засновник, американський журналіст та викладач психології Норман Казінс, випробував на собі лікувальний вплив сміху. Попри марні спроби лікарів вилікувати Казінса від страшної хвороби — колагенозу (хвороба кісток та сполучних тканин), через кілька років сміхотерапії він знову зміг рухатися. Терапію сміхом використовують для підтримки традиційних методів лікування, оскільки вона сприяє швидшому одужанню.

Свою школу для клоунів, які працюватимуть у дитячих лікарнях, незабаром матимуть і Черкаси. У кінці травня представники громадської організації «Лікарняні клоуни в Україні» запрошують усіх охочих до школи, щоб безплатно навчитися основ лікарняної клоунади — роботи з тілом, ритмом, виразністю, освоїти навички знаходження спільної мови з партнером та імпровізації, основ сміхотерапії та клоунотерапії. До школи запрошують не лише акторів, аніматорів, режисерів та психологів — навчатися тут зможе будь-хто. Головне — любити дітей та мати бажання їм допомагати.

У присутності клоунів маленький пацієнт забуває про свої тривоги. Фото з сайту plus.google.com

В Америці та Європі ніхто не здивується, побачивши у лікарняному коридорі людину в яскравому костюмі, з гримом, великою кількістю кульок та дружньою усмішкою. Вже не перший рік діють різноманітні програми, об’єднані однією метою: поліпшити емоційний стан хворих дітей та сприяти їхньому швидшому одужанню. У такий спосіб малечі, яка перебуває у лікарнях, дитбудинках, спеціалізованих закладах допомагають боротися з негативними наслідками важкої й тривалої хвороби, болем, страхом, стресом та іншими негативними емоціями. Головна ідея програми — залучити якомога більше волонтерів, навчити їх працювати з дітьми, знаходити індивідуальний підхід.

Кожний клоун має власний образ, ім’я та характер. Спілкуються з дітьми вони як індивідуально (у формі розмов, ігор, конкурсів, казок та фокусів), так і з невеликими групами в ігрових куточках лікарняного відділення. Допомагають веселі лікарі й полегшити неприємні процедури, наприклад, відволікають увагу дитини під час уколів чи встановлення крапельниці.

Програма «Лікарняні клоуни в Україні» відносно молода, проте перспективна. У планах її організаторів –  розвиток шкіл, які вже існують, і поява таких закладів в інших містах України. Планують і обмін досвідом з лікарняними клоунами з Франції, Швейцарії, Італії.  

Ми хочемо, каже один із очільників громадської організації «Лікарняні клоуни в Україні» Тарас Обоїста, щоб для кожної дитини лікарня асоціювалася не тільки з лікуванням і болем, а ще з усмішками, сміхом і теплом, з усім тим, із чим у нас асоціюється безтурботне дитинство.

ДОВІДКА "УК"

Вчені кажуть, що сміх не тільки виникає як вияв позитивних емоцій, а й сам по собі може викликати добрий настрій. Тому гелотерапевти рекомендують сміятися з приводу і без приводу. Адже сміх викликає вироблення гормону задоволення ендорфіну в певних ділянках головного мозку. Це дає змогу людині легше переносити душевний та фізичний біль — ендорфін підвищує поріг больової чутливості.

У процесі сміху зазвичай задіяно близько 80 м’язів. Тому можна сказати, що сміх — це певна гімнастика для тіла. Робота мімічних м’язів поліпшує кровообіг головного мозку, а участь у сміху м’язів черевної порожнини активно масажує внутрішні органи і поліпшує травлення.

Сміючись, людина інакше дихає: вдих продовжується, а видих коротшає, виникають великі перепади тиску всередині плевральної порожнини. Це сприяє значному поліпшенню газообміну в легенях, а отже і профілактиці захворювань легенів і бронхів тощо.

У сміхотерапії існує три напрями: медична клоунада, класична сміхотерапія і йога сміху. В Україні методики сміхотерапії практикують досить рідко. Класична терапія організовує сеанси групової сміхотерапії з переглядом кінокомедій, обговоренням смішних історій і анекдотів. Медична клоунада допомагає переважно пацієнтам дитячих лікарень зберігати  позитивний настрій.

Особливість лікування сміхом полягає в тому, що воно не обмежує нас у кількості й способах прийому «ліків». І, звичайно, не має протипоказань. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua