"Із панцирів крабів виготовлятимуть високопродуктивний полімер"

14 травня 2014

Краби – делікатес, який полюбляє багато гурманів. Але що робити з майже мільйоном тон крабових панцирів, які в ЄС щорічно викидають у смітники? Чи можна їх пустити на переробку?

У німецькій лабораторії в центрі Баварії дослідники вчаться перетворювати крабові панцирі на високопродуктивний полімер. Процес, який вони розробили, майже не матиме відходів. Він починається з того, що з крабових панцирів видобувають хітин. Після целюлози це найбільш розповсюджений біополімер на Землі.

Фолькер Зібер, координатор проекту Chibio:

«Краби, креветки, ракоподібні – велику частину їхньої ваги становить хітин. Хітин – це полісахарид, полімер, що складається з молекул цукру. Їх можна хімічним чи біотехнологічним шляхом обробити, щоб отримати інші молекули».

Науковці з Мюнхена виокремили потрібні сорти дріжджів, що через процес бродіння перетворюють хітин на жирні олії. Це триває від 5 до 7 днів. Отримані олії надсилають на північ Німеччини до індустріальних партнерів проекту.

Матьяс Ульрих, хімік Evonik Industries:

«На цьому підприємстві ми обробляємо натуральні олії, які отримали від переробки крабових панцирів. Завдяки хімічній реакції, що відбувається під високим тиском, ми отримуємо сировину для нашого пластику».

Олію перетворили на чисту хімічну речовину для виготовлення пластмаси. Цей крок відбувається на станції полімеризації. Пластик виходить з реактора під температурою 250 градусів за Цельсієм. Пізніше його подрібнять на гранули.

З біополімеру формують контрольні зразки, які пізніше піддадуть численним тестам, аби з’ясувати їхні властивості. З крабового панцира завдяки певним хімічним маніпуляціям можна отримати високотехнологічний продукт, що є сировиною майбутнього.

 Copyright © European Commission 2014 / euronews 2014 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua