"Із Європи газ дешевший"

Віталій ЧЕПІЖКО
30 квiтня 2014

Днями у Братиславі оператори газотранспортної системи України (ПАТ «Укртрансгаз») і Словацької Республіки («Eustream a.s.») підписали Меморандум щодо реверсного  постачання  природного газу. Угодою передбачено два варіанти забезпечення реверсу блакитного палива  в Україну.  

Перший («малий реверс») передбачає організацію фізичних реверсних постачань  зі Словаччини в Україну на рівні 22 мільйонів  кубометрів на добу, що може бути розпочато з 1 вересня — після завершення всіх технічних і організаційних заходів на території Словаччини. Фактичний обсяг постачань  можуть збільшити за наслідками  тестування системи.

Другий («великий реверс») передбачає проведення певних консультацій та юридичних дій, зокрема за участі компанії «Газпром експорт», яка нині виконує роль посередника в пункті передачі газу на українсько-словацькому кордоні. Технічний обсяг реверсу передбачає постачання газу обсягом до 30 мільярдів  кубометрів на рік.

Крім того, меморандум передбачає співпрацю Єврокомісії, Eustream й Укртрансгазу в питанні підписання стандартної операторської угоди про об'єднання сусідніх газотранспортних систем по всіх лініях газопроводу на кордоні України та Словаччини.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua