"Кабінет Міністрів схвалив проект змін до Бюджетного кодексу України"

4 жовтня 2013

Ці зміни спрямовані на ефективніше використання бюджетних коштів, що виділяють у вигляді субвенцій місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності. 

Зокрема запропоновано затверджувати обсяг цих субвенцій окремо лише по Автономній Республіці Крим, обласних бюджетах та бюджетах міст Києва та Севастополя. Наразі ці субвенції щорічно розподіляють за формульним принципом між 692 бюджетами. Враховуючи їх недостатність, такий розподіл призводить до їх розпорошення. У цьому випадку практично жодна з адміністративно-територіальних одиниць не має достатніх коштів для проведення робіт капітального характеру. Що, у свою чергу, призводить до нераціонального та неефективного їх використання.

Наприклад, експерти місцевих дорожніх служб підкреслюють, що брак достатніх коштів змушує займатися лише постійним поточним латанням одних і тих самих ділянок дорожнього покриття. Це призводить до того, що не здійснюють капітальний ремонт доріг, який може забезпечити їх нормальне функціонування протягом багатьох років. Унаслідок цього загальна протяжність доріг, що перебувають у жалюгідному стані, з кожним роком дедалі зростає. У разі ухвалення запропонованих змін, субвенції з держбюджету на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг будуть розподілятися лише на рівні АРК, областей, міст Києва і Севастополя. Це дасть змогу концентрувати ресурси на обласному рівні для проведення дорожніх робіт капітального характеру в населених пунктах. У разі реалізації такого підходу з’явиться змога ефективніше використовувати виділені субвенції. Крім того, буде підвищено відповідальність місцевої влади за стан інфраструктури населених пунктів.

Як зазначається в Інформаційно-аналітичному бюлетені КМУ, щороку автопарк України зростає, в середньому, на 4%. У 2012 році в країні налічувалося 8,6 мільйона машин.

Загальна протяжність автомобільних доріг України — 169,7 тисячі кілометрів. З них 53 тисячі кілометрів — дороги державного значення, 116,7 тисячі кілометрів — дороги місцевого значення. При цьому загальна протяжність комунальних доріг у населених пунктах становить 259 тисяч кілометрів. А загальний розмір субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в 2013 році збільшився на 8% порівняно з 2012 роком і становив 2,39 мільярда гривень. 

 Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua