"Кабмін випустить цінні папери для відшкодування податку на додану вартість та для оплати за газ"

Вікторія КОВАЛЬОВА
14 травня 2014

Уряд України в найближчі два тижні має намір ухвалити рішення про випуск облігацій внутрішньої державної позики для погашення заборгованості з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ-облігацій). Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак. За його словами, обсяг ПДВ-облігацій не перевищуватиме 16,4 мільярда гривень. Випуск цих цінних паперів планують завершити до середини червня. Умови випуску міністр фінансів не уточнив.

Випуск ПДВ-облігацій передбачений кредитною програмою stand-by, укладеною Україною та Міжнародним валютним фондом. Згідно з цим документом, папери матимуть ринкові відсоткові ставки і вільно торгуватимуться на ринку. Український уряд обіцяє вжити всіх заходів для своєчасного відшкодування ПДВ.

Нагадаємо, що в Україні вже було два випуски ПДВ-облігацій: у  2004 та 2010 роках. Нещодавно представники бізнесу звернулися до Кабміну із проханням установити купон за такими облігаціями на рівні 10% та надати власникам ПДВ-облігацій право використовувати папери як заставу за кредитами та операціями прямого РЕПО.

Крім ПДВ-облігацій, уряд випустить облігації на 2,16 мільярда доларів,  які дадуть змогу розрахуватися з боргами НАК «Нафтогаз України». За словами Олександра Шлапака, в оновленій редакції державного бюджету на 2014 рік така сума передбачена на оплату імпортного газу.

«Наша принципова позиція: якщо росіяни до кінця цього року погодяться на ціну на газ у 268,5 долара за тисячу кубометрів, ми заплатимо за паливо», — підкреслив на брифінгу міністр фінансів.

Як повідомлялося, заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський заявив про готовність російської сторони обговорювати зниження ціни на газ для України у разі погашення заборгованості. Сподіватимемося, що випущені цінні папери дадуть змогу нашій країні розрахуватися з газовими боргами та погасити борг держави з ПДВ.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua