"Камерон хоче реформувати ЄС і шукає однодумців"

29 травня 2015

Королева Британії Єлизавета II під час тронної промови у Вестмінстерському палаці перед відкриттям нової сесії британського парламенту заявила не тільки про тиск на Росію з метою виконання мінських домовленостей, але і про необхідність реформ у ЄС:

«Мої лорди і члени палати громад! Мій уряд перегляне відносини Сполученого Королівства з Європейським Союзом і вимагатиме реформ на користь усіх держав-членів».

Окрилений такою підтримкою, прем’єр-міністр країни Девід Камерон розпочав у четвер турне європейськими столицями, щоб переконати інших лідерів у необхідності реформ. За кілька днів до цього він зустрівся з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

Найважливіші переговори чекають на Камерона в пятницю – із німецьким канцлером Ангелою Меркель. Цей впливовий політик підтримує прагнення Камерона покращити й завершити єдиний ринок ЄС. Але навряд чи вона погодиться на обмеження на роботу для мігрантів у ЄС, які можна розглядати як дискримінаційні.

Всі великі країни ЄС кажуть, що хочуть бачити Британію в складі ЄС – але не будь-якою ціною. Під час європейського турне Камерон також зустрінеться з президентом Франції Франсуа Олландом, лідерами Данії, Нідерландів та Польщі. Переговори з цими політиками є необхідними, аби оцінити ситуацію перед самітом ЄС у червні.

Але чи зможе британський премєр переконати своїх колег з інших країн ЄС у необхідності реформувати Євросоюз? Чого саме хоче Камерон? Про це Євроньюз поговорив із експертом Ніною Шик з лондонського дослідницького центру «Відкрита Європа».

Євроньюз:

– Британський прем’єр Девід Камерон їздить Європою з агітаційною кампанією, аби заручитися підтримкою своїм зусиллям провести реформи у ЄС. Яких результатів він очікує від цієї поїздки?

Ніна Шик, «Відкрита Європа»:

– На мою думку, дуже важливо, що Камерон нині закладає підґрунтя для великих переговорів, які повинні пройти, мабуть, на раді ЄС у червні. Врешті-решт, інші європейські лідери мають визначити, наскільки успішними є ці прагнення здійснити реформи. Хоча в цьому процесі братиме участь Єврокомісія, Камерону слід здобути підтримку інших європейських лідерів, переконати впливових гравців – таких, наприклад, як Агнела Меркель. Тож зараз британський премєр задає тон і вибирає тактику для переговорів, які відбудуться незабаром.

Євроньюз:

Що конкретно він може отримати на рівні ЄС?

Ніна Шик, «Відкрита Європа»:

– Якщо ми говоримо про економіку, то це угоди про вільну торгівлю з рештою світу, зменшення бюрократії, покращення регулювання й водночас зменшення кількості законів. В усіх цих питаннях Єврокомісія вже робить певний поступ, інші європейські країни це підтримують. Ці речі не потребують змін у договорі ЄС. А якщо ми говоримо про демократизацію реформ, то тут мова йде про те, що істиною в останній інстанції мають стати національні парламенти, а не Єврокомісія чи Брюссель. Також слід гарантувати, щоб країни єврозони не мали переваг над країнами з-поза її меж. Тобто, щоб такі країни, як Данія, Швеція та Польща, які не входять до зони євро і в найближчому майбутньому не збираються туди вступати, мали свого роду інституційні гарантії, щоб вони не стали другосортними членами клубу. Я думаю, що Британія є дуже цінним партнером для ЄС, і що справжні впливові сили в ЄС добре про це знають.

Євроньюз:

Ви сказали, що Британія є цінним партнером для ЄС. Чи згідні з цим усі країни ЄС?

Ніна Шик, «Відкрита Європа»:

Я думаю, що питання в тому, як сприймати Британію. Ви тільки подивіться, що відбувається зараз. Європейська безпека – під загрозою, в Україні – криза. Ми бачимо, що відбувається на Близькому Сході, в Північній Африці. І на цьому тлі втратити одну з найбільших військових та оборонних сил усередині ЄС, звичайно, буде ударом. Але слід подивитися і з точки зору економіки. Британія платить один з найбільших внесків до бюджету ЄС. Якщо ця країна залишить ЄС, це змінить баланс влади на користь більш протекціоністського блоку, який очолюють середземноморські країни. І, звичайно, такі країни, як Німеччина, надзвичайно важливі на усіх переговорах ЄС, добре усвідомлюють, що їм потрібен ліберальний голос Британії у Євросоюзі, аби він залишався конкурентоспроможним на світовому ринку, впевнено дивився в зовнішній світ і міг вижити у 21 сторіччі.

Євроньюз:

Єврозона потребуватиме подальшої інтеграції, на цьому наполягають Франція й Німеччина. Хіба це здійсненна місія? 

Ніна Шик, «Відкрита Європа»:

По суті, Камерон повинен це врахувати, коли він розробляє свої реформи. Я знаю, що люди іноді засмучуються, якщо не бачать конкретних реформ, але я думаю, що найближчими місяцями ми побачимо, що саме передбачають ці реформи. Але замість того, щоб казати «ось тут така реформа, а тут така», Камерону слід включити їх у більш широке бачення Євросоюзу. Тобто, потрібно додати в майбутньому до європейського договору те, що вже є політичною реальністю: так, Європа вже є двошвидкісною, багаторівневою. Якщо єдиний ринок є основою членства в ЄС, то такі країни, як Данія, Швеція або Британія, що не вступатимуть до єврозони, повинні мати такі ж права, як і ті, хто має спільну валюту. Звичайно, ми знаємо, що єврозона потребує подальшої інтеграції, тут слід просуватися вперед. Але знову ж таки – основою членства в ЄС має бути не єдина валюта, а єдиний ринок. 

Copyright © 2015 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua