БЕЗПЕКА. На Волині рішуче налаштовані переламати давню осінню традицію — спалювати опале листя. На фоні масштабного ремонту покриття вулиць, яке нині успішно забезпечує міськвиконком, жителі обласного центру отримали ще один приємний бонус.

У минулі роки через спалювання листя і сміття місто затягував густий смог, у димові якого містилося чимало шкідливих для здоров’я продуктів згоряння. Тепер є конкретні відповідальні за те, аби утилізація листя не робилася в такий спосіб.

Розпорядження, яке підписав Луцький міський голова Микола Романюк, зобов’язує керівників підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності не лише тримати на постійному контролі санітарно-екологічний стан власних і прилеглих територій, санітарно-захисних зон, а й  не допускати понаднормового накопичення відходів та їх спалювання.

— Департаменту житлово-комунального господарства, директорам ЖКП доручено визначити й підготувати місця на територіях житлово-комунальних підприємств для складування та компостування опалого листя. Це дасть можливість мінімізувати витрати на його утилізацію і здійснювати постійний контроль за дотриманням «Правил благоустрою міста Луцька на закріплених територіях», — повідомили у відділ інформаційної роботи міської ради.

До речі, гумус, отриманий після компостування, сприяє підвищенню родючості грунту. Тож перетліле листя має всі шанси ще попрацювати на благо міста, в якому чимало клумб і зелених насаджень.

Передбачений і механізм впливу на несвідомих. За дотриманням розпорядження міського голови слідкуватимуть працівники муніципальної дружини, які у разі виявлення порушень складатимуть на фізичних та юридичних осіб протоколи про адміністративні правопорушення.

Тож користь від заборони може стати потрійною: і канцерогенів у повітрі поменшає, і родючість грунтів підвищуватиметься, і місцевий бюджет за рахунок штрафів на кілька тисяч може збільшитись.