ФОТОФАКТ

Щороку наприкінці лютого на французьку Рив'єру приходить один з найстаріших світових карнавалів, започаткований ще Карлом Анжуйським. Протягом дня вулицями Ніцци їздять святково прибрані візки з гігантськими ляльками з пап'є-маше, кортежі, прикрашені тисячами свіжих букетів, беруть участь в елегантному шоу "Битва квітів". А як звечоріє, можна побачити всі принади ілюмінації: гірлянди, ліхтарі і підсвічені зсередини різноманітні фігури використовують під час нічної ходи Англійською набережною.

Королева Лазурового берега Ніцца - ще й батьківщина конфеті. Саме під час одного з карнавалів на початку дев'ятнадцятого століття перевдягнені пажі вперше розкидали у натовп маленькі круглі цукерки з карамельного цукру.

Щороку тема карнавалу змінюється. Нинішня - "Цар Середземномор'я". Саме його вісімнадцятиметрова статуя протягом двох тижнів мандруватиме містом в оточенні свити.

Галасливе свято, яке обходиться місту у 7 млн євро, зазвичай готують 150 професіоналів, які ревно бережуть свої секрети, передаючи їх у спадок.