"Казахстан хоче бути посередником"

23 грудня 2014

Учора в Україну з робочим візитом прибув Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Він зустрівся з Президентом України Петром Порошенком та Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Ще напередодні поїздки Нурсултан Назарбаєв заявив журналістам, що готовий надати допомогу у врегулюванні ситуації на сході України. Мовляв, його ставлення до України і Росії однакове, тож він хоче бути нейтральним посередником між Києвом та Москвою і стати «тим чесним менеджером, який ніяку сторону не підтримує».

«Зараз завдання полягає в тому, щоб зупинити цю війну, зміцнити незалежність України, визнати цілісність її території і сісти за стіл переговорів», — констатував Нурсултан Назарбаєв.

Петро Порошенко подякував Президентові Казахстану за реальну оцінку ситуації і чітку позицію щодо України. «Я дуже вдячний за тверду і послідовну позицію на підтримку незалежності та територіальної цілісності України», — цитує слова Президента його прес-служба.

Президент Казахстану запевнив, що готовий усіляко сприяти як відновленню Донбасу, для якого зараз «потрібно багато грошей», так і економічній співпраці між нашими країнами. У тому, що його слова не розходяться з ділом, свідчить той факт, що Казахстан погодився постачати Україні вугілля з Екибастузького родовища. Йшлося і про активізацію співробітництва у сфері енергетичної безпеки, об’єднання зусиль в авіаційній та космічній галузях задля отримання синергетичного ефекту, відновлення військово-технічної співпраці.

«Ми вважаємо абсолютно неприпустимим, коли впродовж останніх двох років наш товарообіг упав більш як на 30%, — сказав Петро Порошенко. — Ми домовилися, що найближчим часом буде відновлено діяльність міжурядової комісії з економічного співробітництва, і ключові напрями нашого співробітництва матимуть нову серйозну підтримку».

Більш детально умови співпраці в економічній галузі обговорювали під час зустрічі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Глава уряду відзначив важливість візиту Президента Казахстану до України для подальшого розвитку відносин між двома державами. 

Він наголосив на двох головних напрямках співпраці України та Казахстану — торгівлі та енергетиці: «Це те, де ми можемо і маємо досягати успіху».

«Переконаний, що наша двостороння співпраця має тільки покращитися, адже поки що цифри не найкращі. Але якщо ми з вами приймемо правильні й чіткі рішення, як збільшити обсяги двосторонньої торгівлі, — це буде лише на користь і Казахстану, і Україні», — передає слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Глава уряду також нагадав, що Казахстан, як і Україна, є підписантом Будапештського меморандуму: «Ви зробили такий же крок, як і ми. Ви сильна, велика незалежна країна. І те, що ми підтримуємо одне одного в нашій територіальній цілісності й незалежності, — це дуже важливо для наших двох країн». 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua