Глава британо-нідерландської Royal Dutch Shell Бен ван Берден вважає, що американським політикам слід поступово зняти багаторічну заборону на експорт сирої нафти з країни, так як дозвіл поставок зробить і світову енергетичну систему, і ціни на паливо більш стабільними.

Про це він заявив, виступаючи на енергетичній конференції в Колумбійському університеті. «Політики тут, в США, повинні вийти на реально лібералізований, різноманітний світовий енергетичний ринок»,  повідомляє Еспресо.TV з посиланням на «Вести Економіка».

На його думку, експорт нафти і природного газу «посилить довгострокову перспективу енергетичного виробництва в Північній Америці», значно поліпшить торговий баланс в США і «допоможе зробити енергетичну систему більш стабільною».

Сполучені Штати заборонили експорт сирої нафти після арабського нафтового ембарго 1970-х років. Однак тиск на адміністрацію президента Барака Обами і Конгрес щодо зняття обмеження продовжує зростати на тлі сланцевого енергетичного буму останніх кількох років. США, як очікується, обійдуть Саудівську Аравію та Росію з видобутку нафти.

У березні Міністерство торгівлі США схвалило експорт газового конденсату двома компаніями - Pioneer Natural Resources і Enterprise Product Partners. Перший вантаж в розмірі 500 тисяч барелів був відправлений з Техасу в кінці липня і, імовірно, досягне Південної Кореї 10 вересня.