"Кинь у весну бомбу! Насіннєву"

Владлена ШВАРЦ
16 березня 2013

ІНІЦІАТИВА. «Допоможи весні — їж сніг», — жартує молодь. Але весна все одно прийде, і пора готувати їй подарунки. Наприклад, виготовленими власноруч бомбами. Насіннєвими! Вибухаючи, вони розфарбують місто в зелений колір.Які вони — ці зовсім нестрашні бомби? Це — кульки розміром з тенісний м’ячик, або й більші. Їх виготовляють із грунту, гумусу і насіння рослин. «Бомблять» ними занедбані ділянки землі для відновлення рослинного покриву, розкидаючи кульки навколо.

Коли, застрягши в заторі, вдихаєш вихлопні гази, то мрієш про свіже весняне повітря, запах квітів, що розпускаються. Екобомбінг допоможе здійснити мрію. Достатньо лише кожному автомобілісту прямо з вікна авто забомбити узбіччя уздовж шляху на роботу. Це набагато цивілізованіше, ніж викидати з вікон недопалки!

Зрозуміло, насіннєві бомби можуть бути використані на дачах і городах, особливо якщо у вас немає достатньо часу для висаджування рослин. Закинув бомбочку, і за достатньої кількості сонця і води через місяць зустрічай зелене поповнення.

За кордоном насіннєві бомби вже можна придбати у квіткових магазинах. Поки ця новація до нас ще не дійшла, розповімо, як їх зробити своїми руками вдома. Треба запам’ятати лише п’ять простих кроків: 1) змішати насіння із землею; 2) змішати землю з порошковою глиною; 3) поступово додавати воду до стану густого тіста; 4) з отриманої суміші зліпити кульки і залишити сохнути на 2—3 дні; 5) закинути бомбу на бажане місце.

Креативніші озеленювачі можуть робити не кульки, а фігурки звірів, квіточки, а можна зліпити й у формі гранати. Все залежить від вашої фантазії.

Із запасом насіннєвих бомб у кишені кожен може стати справжнім рятувальником природи в бетонних джунглях. Власне, все. В атаку! 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua