"Китайські вчені cтворили двигун з рідкого металу, який сам від себе рухається"

12 березня 2015

Чудо-двигун є краплею сплаву галію (який стає рідким за температури вище 30 градусів Цельсія) з домішкою індію та олова. Якщо помістити ці метали в розчин каустичної соди (чи навіть у звичайний соляний розчин), а потім підкинути туди ж алюмінієву стружку (як паливо), то крапля почне рухатися. Близько години вона буде переміщатися по прямій, кружляти уздовж країв чашки або протискуватися крізь перешкоди, пише New Scientist.

«Ця м'яка машина нагадує розумну істоту. Вона здатна деформуватися в залежності від умов простору, де вона рухається: зовсім як Термінатор з відомого фільму», - зазначає Лю Цзін (Jing Liu) з пекінського Університету Цінхуа. За своєю поведінкою цей двинун мало чим відрізняється від живих організмів, зазначає вчений.

Частина тяги механізму дає зарядовий дисбаланс, через який виникає перепад тиску між переднім і заднім краєм краплі, що і штовхає її вперед. Крім того, при контакті алюмінію з каустичною содою виділяються бульбашки водню, які надають машині додаткове прискорення.

Якщо утримувати краплю в нерухомому положенні, вона перетворюється в насос прокачує приблизно 50 мілілітрів води в секунду. «Це перший у світі насос з автономним джерелом енергії», – каже Лю.

«Дзеркало тижня» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua